Burhan Gökalp, de Zaandamse oprichter van de Vrije Democratische Partij, is door rechtbank in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot een boete van € 500 waarvan de helft voorwaardelijk. Die straf is gelijk aan de veroordeling door de rechtbank in Alkmaar uit 2019. De VDP-voorman heeft aangekondigd in cassatie te gaan.

Erg aangeslagen lijkt Gökalp niet te zijn, sinds mei van dit jaar is hij weer actief op Twitter:

“Ik ben weer terug na lange tijd ondergedoken te zijn. Ik heb het overleeft. Het is u allen niet gelukt om mij te vermoorden. Ik ben alleen nog wast beslotener geworden om mijn democratische strijd nog veller te gaan voeren tegen Fachistische Nederlandse Zionistische Homo Staat.”

Volgens een persbericht van het Bureau Discriminatiezaken achtte de rechtbank Gökalp’s uitlatingen over joden en homoseksuelen ‘zeer kwetsend’.

Het Bureau Discriminatiezaken deed eind 2016 aangifte tegen de VDP-voorman toen hij nam met de Vrije Democratische Partij deelnam aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, hij

“ageerde in de aanloop daar naartoe via onder meer Facebook en Twitter tegen homoseksuelen (‘Homoseksualiteit is een besmettelijke ziekte’) en joden (onder meer: ‘Joden zijn erger dan de duivel’). Tientallen personen maakten bij het Bureau Discriminatiezaken melding van G.’s discriminerende uitingen. G. werd op 13 december 2019 door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een boete van €500,-, waarvan de helft voorwaardelijk. De meervoudige kamer in Amsterdam kwam vandaag in het door G. aangetekende hoger beroep tot hetzelfde oordeel.”

Dat het vijf jaar moest duren voordat het hoger beroep werd afgesloten, kwam onder meer door de drie achtereenvolgende wrakingsverzoeken die Gökalp indiende tegen respectievelijk de voorzitter van de meervoudige kamer, de gehele meervoudige kamer en de Wrakingskamer. Alle wrakingsverzoeken zijn ongegrond verklaard. Gökalp kreeg vandaag te horen dat hij geen nieuwe wrakingsverzoeken mag indienen.

Hier het Orkaan-dossier over de VDP en de partijvoorzitter.

Op Twitter probeert Gökalp vooral mee te liften met anti-vaxers, bestrijders van de EU, tegenstanders van de Main Stream Media en D66- en Rutte-haters, ook retweet hij TikTok-filmpjes van complotdenkers en extreme alt-right aanhangers. Ook voor jodenhaat (anti-zionisme) schrikt hij niet terug.