Bredenhofprijs 2021 naar ‘De Zaanse Spanjestrijders’

Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld hebben met hun boek ‘De Zaanse Spanjestrijders’ de eerste editie van de BredeNHofprijs voor ‘het beste historische Zaanse boek’ gewonnen.

Het boek werd gekozen uit meer dan 50 boeken over Zaanse historische onderwerpen die in de afgelopen twee jaar werden uitgegeven. De uitreiking werd ‘coronaproof’ live gestreamd vanuit de Bullekerk in Zaandam waar de auteurs van de 5 genomineerde boeken werden geïnterviewd door Freek de Jonge.

De jury schrijft over De Zaanse Spanjestrijders:

“De kracht van het boek is allereerst dat de persoonlijke verhalen van de Spanjestrijders, die de kern van het boek vormen, zo aangrijpend zijn en je lang bij blijven. De sociale, economische en politieke omstandigheden in de Zaanstreek komen op indringende wijze tot leven aan de hand van deze korte biografieën van hele gewone Zaanse arbeiders.

Het zijn geschiedenissen die raken, niet alleen vanwege de soms dramatische afloop, maar eerst en vooral omdat de auteurs erin geslaagd zijn om deze mensen tot leven te brengen. Daarmee komen hun levens verrassend dichtbij en je gaat begrijpen hoe zij tot het besluit kwamen zich aan te sluiten bij de Internationale Brigades.”

De prijs bestaat uit een geldprijs van € 2.500. De andere genomineerden waren:

  • Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek: een historische biografie van de Joodse zilversmedenfamilie S.I. Vet & Zn. door Jeanne Douwes en Arno Bruitsman
  • Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap door Jur Kingma
  • Speuren in het veen: zestig jaar archeologie in de Zaanstreek, Waterland en omstreken door Piet Kleij e.a.
  • 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek: een historisch overzicht van spoorweggeschiedenis in de periode 1869-2019 door Jan van der Male

De uitreiking is terug te kijken op de website van AVV/Bredenhofstichting.

Onder: Freek de Jonge interviewt Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld; foto boven: Ron Sman, voorzitter van de Bredenhofstichting, reikt de prijs uit.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *