Brief aan de raad: ‘De buurt is niet aan het verrommelen, in tegendeel’

Vanavond komt in de gemeenteraad van Zaanstad het ‘handhaven’ van schuurtjes, aanbouwtjes, schuttingen en andere ‘ongerechtigheden’ aan de orde.

Zaanstad is bezig hard op te treden tegen deze illegale bouwwerken maar verschillende partijen maken liever eerst even pas op de plaats voordat er boetes uitgedeeld of gedwongen gesloopt moet worden.

Eén van de bewoners heeft een brief aan de gemeenteraad geschreven. Wie het is weten we niet, maar we vinden het een goede brief. Vandaar dat we hem hier 1:1 opnemen.


Beste leden van de raad,

U beslist hier vanavond als, voor een groot gedeelte progressieve, raad over het lot van de aanbouwtjes en schuttingen bij ons in de buurt. We leven in 2019 terwijl de regels die de gemeente op dit moment willen handhaven hun wortels ver in de vorige eeuw hebben. De regels zij ooit bedacht om verrommeling van de buitenruimte tegen te gaan. Toentertijd was het gebruik om van oude planken en deuren een houtje touwtje schuurtje te plaatsen etc. Tegenwoordig gaat men naar de bouwmarkt en zet een keurige schuur neer.

De buurt is niet aan het verrommelen, in tegendeel. Als ik een rondje met mijn vrouw door de wijk loop hebben we meestal waardering voor hoe men zijn best doet om er iets leuks van te maken, een levendige buurt dus. Opeens krijgen we brieven en er is allemaal onrust omdat al dat moois afgebroken moet worden, hoe is dat ontstaan? Er schijnt een conflictje tussen twee burgers geweest te zijn en in plaats van te bemiddelen is de gemeente in een rare reflex geschoten: We gaan alle regels in de gehele buurt handhaven. Hoe triest……

Er worden heden ten dage buurten nieuw gebouwd waar de burger volledige vrijheid heeft om de buitenruimte in te richten: deze buurten zijn populair en verrommelen niet, de bewoners wonen en wortelen in deze wijken. Dit geldt ook voor onze buurt en dat zie je dan ook aan de zorg die de buurt voor zijn eigen tuin en vaak ook nog stukjes van de gemeentetuin er omheen heeft. Mocht onze buurt een “Fort Oranje” worden, alstublieft kom dan handhaven. Zolang wij echter proberen om van ons huisje en buurtje een paleisje te maken, doe dan een stap achteruit en stel vast dat we in een mooie wereld wonen waar het overgrote deel van de mensen verantwoorde beslissingen kunnen nemen.

Wij hopen dat u progressief genoeg bent om in te zien dat de regels van uw voorvaderen niet noodzakelijkerwijs meer op vandaag de dag van toepassing zijn en dat zolang wij het niet uit de klauwen laten lopen aan de gemeente een vriend hebben in plaats van een vijand. Ik wens u veel wijsheid bij het nemen van uw beslissing.


UPDATE: motie ingetrokken, toezegging om de zaak in het Zaanstad Beraad te behandelen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • tanya smit-sterckx

  hé hé. Dit is een buur die het snapt wat de gemeente niet snapt. de gemeente snapt alleen maar de regeltjes. dat kan ik niet snappen.

 • Jaap J. Boot

  Heb het idee dat het handhaven in de verkeerde buurt gedaan wordt.
  In mijn buurt wordt absoluut niet gehandhaafd.
  Je kunt hier gewoon een bootje met 10pk motor achter je tuin in de groenstrook parkeren. En daar is echt niet veel ruimte hoor.
  Ook landjepik wordt hier gedoogd.

 • Arnold

  Tja en wat de een mooi vindt, is voor de ander rommel.
  Er zijn ook vast voorbeelden in de wijk die te ver doorschieten. Krijgen die dan een collectieve go? Of krijgt de een meer dan de ander? Ga je ook gedoe mee krijgen. iedereen die in vorige eeuw gebouwd heeft mazzel? Lijkt me ook een beetje raar.

  Zitten altijd twee kanten aan het verhaal! En wie het hardst roept….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *