Brief: Is het nog veilig in de Jagersplas?

Er wordt publiekelijk gemasturbeerd, openlijk pakken met geld geteld en er zijn heren met bebloede gezichten gesignaleerd. Maar dit is nog lang niet alles.

Enige tijd geleden ontvingen wij een bezorgde e-mail van een bewoner die anoniem wenst te blijven. Van de week ontvingen wij een tweede alarm-mail, waarop we besloten dit stuk te publiceren. Ook deze afzender blijft graag anoniem (naam bekend bij de redactie).

‘Ik was aan het wandelen met mijn hondje en dacht, ik neem eens een andere route dan gebruikelijk. Mijn hond stopte ineens en toen ik goed keek, lag er een halfgeopende rugzak, slordig in de kant van een bosperceel. De rugzak zat vol met papieren, medicijnen, kassabonnen etc. Het zag er vreemd uit. Ook stond er een geparkeerde damesfiets. Het leek erop alsof iemand was overvallen, of dat er gestolen waar was gedumpt. Ik besloot de rugtas mee naar huis te nemen.

Bij inspectie van de rugzak, die behoorlijk viezig was, ontdekte ik handgeschreven brieven in het Engels en Pools. Ook vele kassabonnen van recente datum van Albert Heijn, Aldi en Dekamarkt. Schokkender was het dat er ook diverse gerechtelijke uitspraken, detentie-papieren en ontslagbrieven in de tas zaten.

Ik kreeg te horen dat de tas, tenminste zo deed de inhoud vermoeden, van een Poolse mevrouw was, zonder vaste verblijf of woonplaats. Het feit dat er recente detentiepapieren ed inzaten was kennelijk niks bijzonders, want ik werd verzocht de tas naar de gemeente te brengen, bij de afdeling gevonden voorwerpen, de politie ging verder niks ondernemen. Dit verbaasde me nogal.

Gezien de hele setting en het onaangename en onbevredigende gevoel wat bij me achter bleef, ben ik teruggegaan naar de plek van de tas. Van wie was die tas? Zijn er meer aanwijzingen, wat hier gebeurd was? Ik had wat spullen achtergelaten op de plek, zodat ik de politie (die dus niet kwam) gemakkelijk de plek kon aanwijzen.  Bij nadere inspectie vond ik diverse brokken hasj. Wat muntgeld een oogpotloodje ed. In de directe omgeving lag een herenonderbroek en in de sloot veel gedumpt verpakkingsmateriaal van levensmiddelen.

Ik nam een ongebruikelijk route terug om weer op het fietspad te komen, en wat ik toen ontdekte…?

De Jagersplas bevat een aantal recreatie-strandjes, met aangrenzende ligweides. De ligweiden worden keurig onderhouden en ook dit jaar lag het vol met recreanten, zo ook afgelopen juli toen het zo heet was. De ligweides worden begrensd door bosschages en bomen.  Toen ik dus terugliep naar het fietspad, zag ik in één van de bosjes iets glimmen, het viel nauwelijks op. Ik durf te wedden dat recreanten die daar soms 5 a 10 meter van af waren het niet zagen. Ik kwam dichterbij en duwde voorzichtig wat bladeren opzij. Er doemde een verborgen en geïmproviseerd tentenkamp op. Er lagen spullen en troep. Op de grond een zwarte scooter en een fiets. Ik durfde niet verder te gaan.

Eenmaal thuis besloot ik opnieuw contact te zoeken met de politie, want de rillingen liepen over mijn rug. Wat speelt hier?

In de weken erna trof ik een keer een man van middelbare leeftijd aan, met gedrongen postuur, die openlijk op een bankje, pakken met papiergeld aan het tellen was. Enige dagen later zag ik dezelfde man weer met een in-elkaar-geslagen bebloed gezicht. En recent zat er een man openlijk te masturberen. Het geeft toch te denken dit?

Ik belde weer de politie en deed mijn verhaal. Gezien alle feiten, een tentenkamp, drugs, rugzak, detentiepapieren etc, zou er contact met me worden opgenomen. En inderdaad in de middag werd ik gebeld. We spraken af en ik heb ze gewezen waar de rugzak, en het tentenkamp was gelegen. De rugzak konden ze niet aannemen vanwege ruimtegebrek, het waren twee motoragenten. De rugzak zou de door de wijkagent worden opgehaald (wat nog niet gebeurd is). Ik ben snel omgefietst om te kijken wat ze aantroffen, de Jagersplas lag op dat moment vol met recreanten. Voor zover ik kon beoordelen zijn ze alleen wezen kijken bij het tentenkamp, en na enkele vluchtige blikken gingen ze weer weg. Ik zag nog wel dat ze iets aan de meldkamer doorgaven. Ik heb er verder niets meer over gehoord.

Van de week liep ik weer langs de bewuste plek en ik ontwaarde een rood ding in de bosjes. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en durfde dichterbij te komen dan ooit. Er was een soort van toegang in de struiken en ik ging er sluipend naar binnen. Wat ik aantrof was schokkend.

Overduidelijk was dit een verblijfplaats van één of meer volwassenen en al langer in gebruik. Nimmer heb ik zo een puinhoop en onhygiënische toestanden gezien, misschien voor het laatst in een aflevering van Jambers. Dit is dus de achterkant van de samenleving, daklozen, het is diep triest. De grond lag bezaait met troep, een koffiezetapparaat en een ventilator. Ik vroeg me af wat je daaraan hebt aldaar zonder stroom?  Dekens, troep, afval, een zwijnenstal. Maar goed dus ook een scooter de vorige keer. Het kamp was hemelsbreed nog geen 50m verwijdert van de plek van de rugtas. Wie zijn deze mensen en is het wenselijk dat ze verblijven zo dicht bij recreanten en kinderen? Gaat het hier om druggerelateerde, criminelen? Wie was die man met dat bebloede gezicht? Waar is de vrouw van de rugtas gebleven? Hoe zit het met de veroordelingen?

Ik heb geen idee of hier verder nog actie op wordt ondernomen, ik heb niets meer gehoord van de politie. Het leek mij dat het kamp nog recent bewoond was. Ik heb op de plek van de rugtas de aanwezige drugs verwijderd, zodat bv kinderen het niet konden vinden. Ik heb nog contact gezocht met de politie over het ophalen van de rugtas en kreeg terug “brengt u hem maar naar de gemeente”. Het is kennelijk een kleine zaak voor hen. Dat vind ik van niet, wat vindt u? Loopt u nog rustig in het Jagersveld? Nou ik een stuk minder, de hond gaat mee!’

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Monique Zonneveld

  Shocking en waarom grijpt de politie zo traag in.

 • Ans I. Dekker

  Het is zeker diep triest.. dat er anno 2020 nog steeds mensen op straat moeten leven.

 • Yvonne van Dijk

  Wie weet was de man met bebloed gezicht wel in elkaar geslagen. Wie weet waren de detentiepapieren wel van iemand die net zijn of haar straf had uitgezeten. Wie weet gebruikte de persoon hasj om te proberen de pijn te verlichten. Of misschien was het toch allemaal anders. We weten het niet..
  Het lijkt me stug dat de politie al zijn of haar bevindingen gaat delen met iemand die iets meld, tenzij de melder een collega is. Is iemand die wat hasj gebruikt een potentiële drugscrimineel? Laatst raakte ik in gesprek met een vrouw die was mishandeld door haar vriend. Uiteindelijk deed ze aangifte. Vriend zette haar vanwege de aangifte uit huis, de woning stond op zijn naam; ze was van de een op andere dag dakloos; gevolg: wachten op een intakegesprek bij het (overbelaste) Leger des Heils, uiteraard geen directe woning beschikbaar, geld moeten vragen aan onbekenden om simpel onderdak te kunnen krijgen. Onterechte schuld en schaamtegevoelens. Kan ook allemaal. Niet iedereen die dakloos is, is eng of crimineel. Juist iemand wegzetten als tweederangs of niet pluis of “daar zal wel iets mee zijn” leid in het algemeen tot problemen. En uitingen van zichtbare problemen in de buurt alleen maar willen weghalen zodat anderen ongestoord kunnen recreëren, ik weet eigenlijk niet wat ik daar op moet zeggen.

 • Frank Peter

  Herken veel dingen in dit verhaal… Loop ook dagelijks in het veld en kom genoemde dingen ook vaak tegen. Tentjes, troep, ontmantelde scooters… Zwervers, hoeveelheid drollen van tweevoeters die de hoeveelheid van viervoeters overtreft en enorm veel vandalisme, hele banken worden gesloopt en in de fik gestoken… Maak regelmatig melding van dingen bij de gemeente , die worden ook netjes opgelost maar meer toezicht zou wel prettig zijn…

 • Wendy Kind

  Hier word ik erg verdrietig van. Mensen die zo met ons aller leefgebied omgaan. Dit is echt schokkend.
  Overigens: zo’n 25 jaar geleden, toen we voor het eerst met ons peuterzoontje in het Twiske gingen wandelen, struikelde het mannetje en belandde met zijn luierbillen… op 10 cm afstand van een vol condoom.

 • Berry van Halderen

  Best wel gebruikelijk dat de Politie Zaanstreek zo lakoniek is, en is ook niet specifiek voor die buurt. De Orkaan heeft er niet over bericht, maar er speelt ook wat rond station Assendelft/Krommenie en daarbuiten. Genoeg dat het ook de Telegraaf heeft gehaald.

 • Rob Clijnk

  Het kon niet uitblijven dat de verslaafden die in het Veldpark “woonden” inmiddels alternatieven gevonden hebben. Ook hier in het park jaren lang tentjes en een hoop ellende.
  Punt is we lossen de echte problemen niet op.

 • hans van loo

  Vigilat ut quiescant. Voor wie eigenlijk ?

 • L. Dirksen

  Ze willen wel maar ze kunnen niet

  En

  Ze kunnen wel maar ze willen niet

  Waarschijnlijk zijn dit de twee uitgangspunten voor handhavingsbeleid in Nederland om “ er iets aan te doen”

  De gevolgen lees je dagelijks: Moord, doodslag diefstal, vandalisme en hufterigheid. Wetteloosheid wordt nog extra in de hand gewerkt door belachelijke strafjes. Gooi een Boa in het water en u mag 60 uur schoffelen. Ja, dat haalt de fut er wel uit, toch?

 • Irene Buitendijk

  De wereld gaat naar de ratsmodé…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *