Bureau Discriminatiezaken krijgt ’tientallen’ klachten over Corona-Check

Het Bureau Discriminatiezaken behandelde 186 klachten in 2021. In 2020 ging het nog om 158 klachten. Het was de vierde achtereenvolgende toename op rij:

“tientallen mensen klaagden over de door de overheden afgekondigde coronamaatregelen. Ze voelden zich als ongevaccineerden of weigeraars van een QR-code buitengesloten.”

De meeste klachten in 2021 gingen over discriminatie op grond van ‘ras, herkomst of kleur’.

De coronacrisis was ook op andere manieren van invloed volgens het BD.

“Social media wemelden van de antisemitische complottheorieën, veelal afkomstig van vaccinatieweigeraars en/of anti-corona-activisten. Relatief veel van deze theorieën kwamen uit extreemrechtse hoek. Het BD nam ook enkele klachten in behandeling over het Forum voor Democratie, waarvan diverse vertegenwoordigers zich antisemitisch of anderszins discriminerend uitlieten.”

De 186 (voor heel Zaanstreek Waterland) was bijna een record:

“Slechts één keer in het vijfentwintig jarig bestaan van het Bureau Discriminatiezaken en van haar voorloper SMDZ lag het aantal meldingen hoger. In 2014 nam het aantal klachten toe tot ruim 200, als gevolg van een groot aantal ingediende bezwaren tegen de ‘minder, minder’-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders.”

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Fred van Nimwegen

    Die volslagen nutteloze qr code is ook eerste klas discriminatie nog erger dan slavernij en zwarte Piet en dat door de regering zelf in het leven geroepen ze moeten zich letterlijk en figuurlijk dood schamen daar in den haag

  • Jaap Meeuwsen

    Ondergetekende ook klacht ingediend.
    Deze idioterie moet nu stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *