Burgemeester Polak Oostzaan wil zelf boetes uitschrijven: ‘Niet om de begroting op te pompen’

Burgemeester Marvin Polak bracht gisteren een ‘onvoldragen’ plan in de commissievergadering waarin hij eigen boetes (‘bestuurlijke boetes’) uit wil schrijven waarvan de opbrengst naar de dorpskas vloeit: 

‘Niet dat ik dat zelf persoonlijk ga doen, daar hebben wij handhaving voor.’ 

Daarnaast blijft ook de ‘gewone politie’ welkom in het dorp: ‘Politieboetes blijven gewoon op de ouderwetse manier gaan’. 

De burgervader vindt het overigens niet nodig dat zijn inwoners daarover ‘actief geïnformeerd worden. In het raadsvoorstel schreef hij:

‘Het invoeren van bestuurlijke boetes is niet een onderwerp om actief over te communiceren.’ 

Op een vraag van Aart Ruijter (D66) daarover antwoordt hij: 

‘Als men een overtreding begaat krijgt men nog steeds dezelfde boete als voorheen, alleen de bankrekening onderaan de acceptgiro is anders.’ 

Dat de ‘bestuurlijke boetes’ ontworpen zijn om geld voor het dorp te verdienen ontkent Polak ongevraagd: 

‘Het is niet zo dat we strenger willen gaan handhaven omdat we dat geld binnenkrijgen. Het moet gebruikt worden als middel om de openbare orde te handhaven en niet om de begroting op te pompen.’

Het voorstel zoals het is voorgelegd aan de raad staat overigens vol slordigheden. Aart Ruijter somt de fouten op en verwoordt het subtiel (hier terug te kijken van 1:35:00)

‘Ik denk dat het voorstel een beetje overhaast is ingediend, zonder dat het doorgeakkerd is (….) Het is naar mijn idee niet voldragen.’

Daar waren partijen het mee eens. Besloten werd dat de burgemeester nog een weekje de tijd krijgt om te kijken naar ‘wat er is gebeurd’. Volgende week komt het weer in de commissievergadering in aangepaste vorm. Daarna zal alsnog besloten worden of het door kan naar de raad. 

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Wilma bakker

  Als je als gemeente echt wat wil verdienen, moet je flitspalen neer zetten op de Kerkstraat!

  • Agnes Nobel

   Dat heeft geen zin: het geld van dit soort boetes (snelheidsovertredingen) gaat naar de algemene schatkist van het rijk. Daarvoor ging het geld naar het ministerie van Justitie.
   Zie ook: https://nos.nl/artikel/2153565-opbrengst-verkeersboetes-niet-langer-naar-ministerie.html

   Gemeenten kunnen alleen maar boetes innen, waarvan de overtreding op basis van een gemeentelijke verordening is begaan. Denk hierbij aan: parkeerverboden. Dit is namelijk een gemeentelijke belasting op parkeren.
   Een ander voorbeeld is: sterke drank gebruiken op een plaats waar een verbodsbord hangt.

 • Louis Dirksen

  Dit is waarlijk een omslag in de vrije cultuur die in Oostzaan al jaren heerst: Regels zijn mooi maar deze nooit handhaven is mooier. Je hoeft alleen maar op het water te kijken wat dat in de praktijk tot gevolg heeft. Buiten de waterwegen waar het behoorlijk gevaarlijk kan zijn lijkt mij die handhaving ook niet zo nodig.

  Overigens is de bestuurlijke handhaving niet echt een idee van Polak. Voorganger Meerhoff hanteerde de lastgeving onder dwansom met veel succes om criminaliteit en overlast op het industrieterrein de kop in te drukken….

 • Dirk Marinus Sr

  Echt een populaire kettingreactie…..

 • Ed Renkema

  Handhaving??????? Waar????????

 • Jan Schaap

  Een hand haver geef ik aan het paard😅

 • Jan Dirk Schouten

  Hoezo de burger niet informeren? Een open overheid, hoezo in Oostzaan?? Het college is er voor de burger en dat geldt ook voor de burgemeester

 • Jan Wilms

  Als het doel is “de openbare orde handhaven”, dan hoef je het rekeningnummer toch niet te wijzigen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *