Klagen over scanauto loont: 2200 bezwaren gegrond🎙

In december 2021 nam Zaanstad haar scanauto in gebruik en de boetemachine op wielen ging ijverig van start. In 2022 schoot ie 30.058 boetes naheffingsaanslagen parkeerbelastingen. Dat zijn er meer dan 82 per dag!

30.058 boetes. Per aanslag levert dat € 69,40 op, dus Zaanstad mocht dankzij de auto vorig jaar ruim twee miljoen (€ 2.096.025,20) opstrijken bij wanparkeerders. Een liefdevol klopje op de motorkap lijkt op zijn plek.

Maar… niet alles gaat goed. 4013 van de gestraften, dat is ruim 13 procent, was het niet eens met de aanslag. Zij namen de tijd om bezwaar te maken. En dat bleek de moeite waard! In 55 procent van de gevallen zat de scanauto ernaast.

2200 bezwaarmakers kregen dus gelijk! Dat is fijn voor hen. Maar dit betekent wel dat de juridische afdeling van Zaanstad bijna 80 bezwaren per week moet onderzoeken, wegen en beoordelen. 

Al binnen twee maanden na ingebruikname regende het klachten. Parkeervergunningen zouden niet worden herkend, mensen zouden binnen een minuut na uitstappen al worden bekeurd, aanhangwagens met eigen kenteken werden ten onrechte ook beboet. Maar volgens wethouder Gerard Slegers was dat zwaar overdreven: er was maar een klacht over het negeren van de vergunning binnengekomen, terwijl het onmogelijk was dat mensen binnen een minuut bekeurd werden omdat alles handmatig gecontroleerd werd.

De verwachting van Zaanstad wordt overigens overtroffen: zij dachten in 2022 24.500 naheffingen op te leggen (4.100 meer dan in 2021), maar dit werden er dus 5.558 meer.

Lees ook :

De Orkaan leest voor🎙


Advertentie

Deel dit artikel:

40 reacties

 • J M vd Berg

  Heel simpel een parkeerapp op je telefoon zetten. Parkeer je auto, zet je parkeerapp aan en klaar. Nooit meer gezeur. Parkeerkaartjes kopen, of je kenteken invoeren bij een parkeerautomaat is toch niet meer van deze tijd.
  En niet gaan zeggen, dat ouderen dan gediscrimineerd worden en niet meekunnen met deze tijd. Dat is altijd zo’n doodoener. Die vlieger ging misschien nog enigszins op bij de overgang van het treinkaartje, of strippenkaart naar de OV-chipkaart. Maar daar hoor je nu ook niemand meer over.

  • M Berlo

   Nee omdat voor veel ouderen de trein gewoon te ingewikkeld werd ik ken er zat hier in de buurt

   • J M vd Berg

    Ah daar is ie. De bekende doodoener. Ik ken zat ouderen, die wel genieten van het makkelijkere treinreizen met een OV-chipkaart.

    • Bart Prins

     Ja, eens. Elke oudere die nog kan rijden kan ook met een smartphone omgaan.

    • Dick Wools

     ook achterhaald.. deze bejaarde rijdt met zijn telefoon. Leeftijd is geen criterium meer voor digibeet zijn. Ik was 16 toen ik.de eerste computer programmeerde, nu ben ik 70. Opleiding en werkervaring zijn de juiste criteria.

     • Gerrit Vinke

      Ik ben ook een oudere die zichzelf alles heeft aangeleerd op gebied van computers of smartphone. Vind het ook onzin om altijd maar met de vinger naar oudjes te wijzen met de kreet dat het zo moeilijk is de digitale wereld. Ik denk dat de meeste ‘oudjes” slimmer zijn dan men denkt.

  • Jos Blomkwist

   Ook een parkeerapp hikt wel eens. Kost je dan toch een hoop centen en opeens is niemand meer verantwoordelijk.

 • H. Thesing

  De Gemeente heeft zeker de procedure voor de bezwaarschriften aangepast (er werd teveel geld misgelopen) want het bezwaarschrift wordt gewoon terzijde geschoven.
  Zie mijn bijdrage op het artikel (hieronder) eerder op de Orkaan.

  4 december 2022
  Een paar welken geleden reed ik vanaf het Rustenburg de Rozengracht op.
  Aan het einde van de Rozengracht zocht ik een parkeerplek.
  Die zag ik niet zo snel, mede doordat er een grote vrachtwagen dwars op de Rozengracht geparkeerd stond om te lossen bij de Hema. Het was erg onoverzichtelijk.
  Ik stond even stil en op dat moment komt de scanauto langsrijden.
  En wat gebeurt er? Ik wordt gescand en krijg een bekeuring.
  Conclusie:
  Ook al zit je nog in de auto en bent niet geparkeerd, dan krijg je toch een bekeuring.
  Ik zou iedereen aanraden om het centrum van Zaandam te mijden en lekker boodschappen te gaan doen in Wormerveer of Krommenie.
  Mij zien ze niet meer in Zaandam.

  4 februari 2023
  Zoals beloofd even een update betreffende de afhandeling van mijn bezwaarschrift door de Gemeente. Het heeft even geduurd vanaf november 2022.
  ————
  Beslissing op uw bezwaarschrift: Op basis van de hieronder vermelde overweging(en), verklaar ik uw bezwaar ongegrond. Hierdoor blijft bovenvermelde beschikking gehandhaafd.
  De volgende overwegingen hebben geleid tot de genomen beslissing: U moet parkeerbelasting betalen direct na het parkeren. Onder parkeren valt het laten stilstaan van een voertuig en niet het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers. Het in de auto wachten op passagiers (met of zonder draaiende motor), het voertuig voor korte tijd achterlaten voor het ophalen van passagiers of het doen van andere handelingen, valt wel onder parkeren. Voor deze tijd moet parkeerbelasting worden betaald. Uit jurisprudentie blijkt dat: “een voertuig gedurende een zekere aaneengesloten periode stilzetten, al dan niet met draaiende motor en/of de aanwezigheid van de bestuurder in de auto, zonder dat sprake is van het onmiddellijk in- of uitstappen van personen dan wel het onmiddellijk laden of lossen van zaken, een belastbaar feit oplevert.”
  ————
  Samenvattend :
  Wat je ook doet met de auto in het centrum van Zaanstad, je krijgt altijd een parkeerboete als de scanauto voorbij rijdt. Maakt niet uit of je stilstaat of rijdt..
  Nogmaals mijn advies:
  Ik raad iedereen om het centrum van Zaandam te mijden en lekker boodschappen te gaan doen in Wormerveer of Krommenie.
  Mij zien ze niet meer in Zaandam.

  • Bart Prins

   Dit is wel een dingetje ja. Soms weet je even niet waar je de auto kunt zetten, op een parkeerplaats, en sta je dus heel even stil. Dit zou toch onmogelijk als parkeren gezien kunnen worden.

   • J M vd Berg

    Dus wel. Als je “een zeker tijd” stilstaat op een parkeerplaats moet je betalen. Als je een parkeerplek zoekt, dan vind je er binnen een paar minuten wel één, of elders binnen het centrum en als je dan betaalt en je daarvoor net bent gescand, is er niets aan de hand.

    • Bart Prins

     Probleem ontstaat wanneer je niet weet waar je wél kunt parkeren, als alles vol is. Heb het laatst nog gehad. Op een parkeerterrein, betaald parkeren, ja waar moet je dán parkeren? Ik zette de auto dus maar stil langs de stoep, keek op mijn smartphone om te kijken waar ik dan wél de auto kwijt kon. Op zo’n moment ben je blijkbaar de sigaar. Want zelfs als je alsnog een plek vindt, bij een parkeergarage van Q-Park of zo verderop, telt dat niet voor de gemeente.

   • H. Thesing

    Kijk hier gaat het nu om.
    Je staat stil in een parkeerzone en je krijgt een bekeuring.
    Er wordt vanuit gegaan dat er geparkeerd wordt of gaat worden of dat er gezocht wordt.
    De scanauto kan dat niet zien. Die maakt geen onderscheid.
    Misschien is er wel wat anders aan de hand dat de auto daar stil staat.
    De parkeercontroleurs hadden wel het overzicht of er niet juist geparkeerd werd.
    Ik lees nu ook (verder op in dit artikel} dat het hele centrum wordt gezien als parkeerzone.
    Dus niet gaan stil staan in dit gebied. Anders krijg je een bekeuring indien de scanauto langs rijdt.

    • Bart Prins

     Ik moet regelmatig iemand oppikken die in een betaaldparkerengebied woont, en zet dan expres de auto stil op het midden van de weg, om diegene in of uit te laten stappen. Ook al is er parkeerplek langs de stoep. Niemand kan er dan langs. Maar zulke schizofrene taferelen krijg je dus, met die scanauto.

  • U.van Merwijk

   als je op straat stil komt te staan,kun je niet beboet worden voor het niet betalen van parkeergeld.

  • Daniël van Horssen

   Had onlangs hetzelfde probleem. Moest iemand afzetten op het parkeerterrein van Dirk van den Broek (Behouden Haven). Om het overige verkeer niet te hinderen maar even achteruit ingeparkeerd in een vak, om na het uitstappen van mijn passagier meteen weer weg te rijden. Komt uitgerekend precies op dat moment dat kutautootje weer langs gereden. Al met al nog geen minuut gestaan om iemand af re zetten en te keren, mede ook om het overige verkeer niet te hinderen. Maar werd toch gezien als parkeren, dus toch een boete!
   Aan het feit dat ik in mijn bezwaarschrift aangaf dit te kunnen bewijzen aan de hand van de beelden van mijn dashcam werd geen enkele aandacht geschonken. En daarmee is weer het bewijs geleverd dat bij de overheid iedere menselijke maat is verdwenen (hoewel ze sinds de toeslagenaffaire verbetering had beloofd). Bij de lopende parkeerwachten van vroeger zou dit anders afgehandeld worden, want hoewel die ook niet getuigden van een bovengemiddelde mate van intelligentie, keken die toch met het menselijk oog, in tegenstelling tot die harde starre camerabeelden van dat rotautootje. Dat vrouwtje in dat kutautootje moet toch wel heel erg trots zijn op haar baan om in deze tijden dat mensen het al moeilijk hebben door alle stijgende (energie)prijzen, de burgers nog meer geld afhandig te maken. Maar ja, zal de gemeente Zaanstad denken, al die energietoeslagen van € 1300 per huishouden moeten toch ergens vandaan komen…
   Dat de gemeente Zaanstad zichzelf hiermee in de vingers snijdt, dringt nog steeds niet tot ze door. Weleens de leegstand bewonderd in het Zaanse centrum? Wordt alleen maar erger, want op deze manier jaagt ze haar eigen burgers de stad uit. En de eersten die hieronder lijden zijn natuurlijk weer de hardwerkende ondernemers. Maar in het verlengde daarvan krijgt de overheid ook minder belasting binnen door al die slecht draaiende zaken en de gemeente Zaanstad die huurinkomsten misloopt. En dan hebben we het nog niet eens over het aanzien van de binnenstad door al die leegstand, laat staan de gereduceerde aantrekkelijkheid van het centrum voor buitenstaanders en toeristen. Ga zo door gemeente Zaanstad!!! En als ik nog eens iemand ergens moet afzetten of ophalen, dan stop ik gewoon midden op de weg, het overige verkeer hinderend. Maakt niet uit. Wat jullie willen!

   • J M vd Berg

    En, lucht het op nu? Er valt mij toch wel iets op in uw verhaal; U stond geparkeerd en “net op dat moment….” iets met “kutautootje (2x) en “niet getuigen van een bovengemiddelde mate van intelligentie…” U bent boos en had die dag het geluk niet aan uw zijde, zullen we maar zeggen. Of zou het uitstappen mogelijk toch iets langer hebben geduurd dan 1 minuut?

    • Daniël van Horssen

     U neemt het nogal op voor de gemeente Zaanstad. U schiet nogal in de verdediging iedere keer. Blijkbaar bent u iemand die niet zo goed tegen kritiek kunt, maar het wel leuk vindt om burgers te pesten.

     • J M vd Berg

      Ik pest niemand en ik kan prima tegen opbouwende kritiek. Ik baal ook wel eens, maar over het algemeen heb ik geen problemen met Zaanstad. Als ik het centrum inga met mijn auto en ik parkeer deze (ook als is het maar héél kort) op een parkeerplaats, dan loop ik het risico dat net op dat moment kutautootje etc….. En tja, dan heb ik gewoon botte domme pech. Toch?

  • Rene wester

   De rechter maakt wel onderscheid tussen parkeren en stilstaan

 • J M vd Berg

  Beste H. Thesing, ik denk dat uw verhaal toch niet helemaal klopt. U heeft op 4 december 2022 geen parkeergeld betaald. Zaanstad controleert altijd achteraf, of u na het passeren van de scanauto alsnog heeft betaald. Als dat niet is gebeurd ontvangt u een bekeuring. Lees ook de voorwaarden op Zaanstad.nl
  En nee, ik ben niet van de Gemeente, of handhaving. Ik ben gewoon een Assendelftse burger, die nooit problemen heeft met het parkeerbeleid van Zaanstad.
  .
  Extra controle
  Op het stadhuis controleren medewerkers van afdeling Handhaving de foto’s van de scanauto. Zij kijken naar de situatie op de foto en beoordelen of een naheffingsaanslag parkeerbelasting (parkeerboete) terecht is. Alleen de foto’s van de kentekens die geen parkeergeld betaald hebben, komen op het stadhuis. Een paar uur later vindt nog een extra controle plaats. Dan wordt bekeken of u toch heeft betaald nadat het scanvoertuig langsreed. Dit is om te voorkomen dat u een parkeerboete krijgt terwijl u net aan het betalen was.

  De bestuurders die niet of te weinig parkeergeld betaald hebben, krijgen een parkeerboete thuisgestuurd.

  • H. Thesing

   Als je op de locatie geen parkeerplek kan vinden en je gaat ergens anders een parkeerplek zoeken of je gaat weg, dan heb je toch op die locatie niet betaald of gaat niet betalen. Dat is toch logisch.

   • Jan de Vries (niet van D66)

    Een ambtenaar en logica, u zou alsnog een bekeuring moeten krijgen.

   • J M vd Berg

    Het centrum van zaandam heeft dezelfde parkeerzone nl. 75057. Dus als u die dag en rond hetzelfde tijdstip ergens anders heeft geparkeerd kunt u dat aantonen. Maar dat kunt u niet, want u heeft ergens anders niet geparkeerd, laat staan betaald

 • Gerard Bakker

  Wat heeft dit de gemeente aan proceskosten vergoedingen gekost, vergoeding is al gauw 1200,= per zaak, Hebben we het nog niet over de dwangsommen omdat de gemeente te laat reageert.

  • J M vd Berg

   Het heeft Zaanstad bruto € 2.096.025,20 opgeleverd. Dus netto na aftrek van alle (personeels)kosten nog steeds een stevig bedrag lijkt mij. Proceskosten en dwangsommen zijn voor de niet betalende burger lijktm ij.

 • G.C. Bakker

  Wie btaalt die proceskosten dan wel?

 • Gerie loupatty

  je kunt beter per fiets gaan parkeren in zaanstad is een melk koe

  • J M vd Berg

   Je kunt zeker beter met de fiets naar het centrum gaan. Maar 2,90 euro per uur is tegenwoordig zeer schappelijk. Ga eens naar Haarlem, daar betaal je 5,80 euro per uur in het centrum.

   • M. Bosveld

    Schappelijk? Zaandam kan een voorbeeld nemen aan Amsterdam Noord (Buikslotermeerplein). Waar je de eerste 3 uur 1,30 euro betaalt en zaterdagochtend tot 12 uur en zondag de hele dag gratis.
    Plus in mijn ogen een aantrekkelijker winkelcentrum.
    Ik geef Gerie dus volkomen gelijk.

   • Bart Prins

    Mensen wijken uit naar Koog aan de Zaan, of de Zaanbocht. Gaat de gemeente erom dat ze genoeg auto’s kunnen weren, dan wel zó veel te vragen dat er nét nog genoeg parkeerplek is, wil je wel de portemonnee trekken. Met schappelijk heeft het weinig te maken.

   • S. Kortekaas

    Dat is dus een van de vele redenen dat wij geemigreerd zijn naar het buitenland. parkeertarieven in Nederland zijn absurd hoog, hier kun je voor € 2,80 de hele dag in een parkeergarage in de stad staan. Na 30 jaar in oud Koog te hebben gewoond en de mentaliteit van Zaanstad in zijn nadeel te hebben zien veranderen, ben ik blij dat ik uit Zaanstreek en Nederland weg ben.

 • MarjanneMarjanne Buijs

  Als ik op het doodlopende stukje van de westzanerdijk Rijd om mijn kleinkind uit de auto te zetten , en even moet inparkeren om de scan auto door te laten, ben ik vetplicht om de parkeerapp even aan te zetten omdat ik anders een bekeuring krijg. Te zot voor woorden.

 • Joep van Houts

  Ik ging op 4 mei naar de dodenherdenking bij het Verzetsplantsoen, daar kom ik al meer dan 45 jaar. Dit jaar mijn auto, voor t eerst bij de Peperstraat geparkeerd. Alles in orde totdat ik een bekeuring thuisgestuurd krijg van Zaanstad.
  Dan blijkt de scanauto mijn auto gefotografeerd te hebben om, let wel, 20.01. Dus als wij netjes twee minuten stilstaan bij de gevallenen van de tweede wereldoorlog en luisteren naar het toespraakje van Jan Hamming gaat de parkeerpolitie gewoon door met bonnenrijden. Hoezo dodenherdenking? Uiteraard heb ik bezwaar gemaakt bij Zaanstad en de uitslag raadt u al; Gewoon betalen! Wat een prachtig en krachtig optredend instituut is gemeente Zaanstad toch.

 • Robby Son

  Ik zit te wachten op uitnodiging van rechtbank. Mijn bezwaar werd niet gehonoreerd.
  Ik was op bezoek in het centrum waarbij bewoner mij altijd aanmeldt via een bezoekers-app. Tot ik daar stond en men niet thuis bleek te zijn. Na 30 seconden zat ik onverrichte zake weer in mijn auto om naar huis te gaan. In die 30 seconden stond er een scanauto naast mijn auto en heeft snel even een boete uitgeschreven. Walgelijke praktijken hier

 • R vd Weerdt

  Misschien moeten we die “boetes” gewoon zien voor wat ze zijn: een belastingheffing. En zoals bekend zijn belastingen onvermijdelijk (voor gewone mensen). Iets dat geen relatie heeft met (on)rechtvaardigheid. Het is gewoon een van de middelen van de gemeente om geld binnen te krijgen.
  Gesteld dat niemand meer in aanmerking zou komen voor die parkeernaheffingen, dan gaan elders de belastingen weer omhoog. Want betalen zul je, voor al die prachtige voorzieningen en dat adequate bestuur.

  In Scheveningen heeft men het beter begrepen. Sommigen waren daar, via een particlier initiatief, ook zelf naheffingen gaan doen. Bij terugkeer bij je geparkeerde auto werd een afdracht gevraagd wegens “op je auto passen”. Voor onwilligen was er een sterke arm, maar niet der wet.

  Het heeft ook geen zin je druk te maken over het weer.

 • Ton van Harlingen

  Blijft natuurlijke het feit dat het woord ‘boete’ etymologisch verwant is aan ‘buit’, en dat de eerste stad gesticht werd door Kaïn, nadat hij zijn broer vermoord had (Genesis 4:17). Het wezen van de dingen ligt in het begin, en dat geldt dus ook voor Zaanstad.

 • Jaap Meeuwsen

  Dus als ik het goed begrijp is parkeren zonder te betalen geen overtreding meer….dus krijg je nu geen boete meer maar een belastingnaheffing.
  Ze verzinnen toch wat .
  Weet nog wel van de tijd dat er gekeken werd ( lopend ! ) of je wel of niet betaald had, was de tijd bijna verlopen kwamen ze aan het einde van het controlerondje nog even langs, was je dan nog niet weg kreeg je een bekeuring.
  Maar tegenwoordig is het beleid niet meer gericht om het parkeerprobleem op te lossen maar is het gewoon een verdienmodel geworden.
  En dat alles op de seconde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *