Zaanstad: scanauto werkt prima

Volgens Zaanstad zijn er geen problemen met de parkeerboetes die opgelegd worden nadat er door de scanauto is vastgesteld dat er geen parkeergeld is betaald. De gemeente heeft maar één klacht gekregen over mensen met een vergunning die toch beboet werden

Wie alleen mensen in- of uit laat stappen wordt niet bekeurd omdat de foto waarop de overtreding is geconstateerd achteraf nog handmatig wordt gecontroleerd.

De Orkaan schreef vorige week over een bewoners van de Czaar Peterstraat die ondanks zijn parkeervergunning al 20 boetes had gehad en over iemand die op een parkeerplaats zijn vrouw en dochter gedurende 1 minuut had laten uitstappen en toch beboet werd.

De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers zegt over het ‘1-minuut-parkeren’:

“Dat kan in principe niet. De foto die de scanauto maakt wordt namelijk altijd nog handmatig gecontroleerd door een ambtenaar van de gemeente. Als je op de foto ziet dat er sprake is van in- of uitstappen (of een andere handeling die duidelijk heel tijdelijk is) wordt er geen naheffingsaanslag opgelegd.”

Over de vergunninghouders die toch beboet worden zegt de woordvoerder dat er verder geen soortgelijke klachten zijn binnengekomen. gekregen. En: “mensen die menen dat de boete ten onrechte is opgelegd kunnen in bezwaar gaan en daarbij uitstel van betaling aanvragen.”

Onder het artikel op De Orkaan en op Facebook kwamen echter wel klachten, die betreffen vaak het aanmelden van visite:

“bij ons is een vriend bekeurd die in de auto stond te wachten totdat wij thuis waren en hem konden aanmelden. Het is echt verschrikkelijk hoe snel en vaak onterecht de bekeuringen nu uitgedeeld worden.”

“hij reed langs toen ik net was uitgestapt. Binnen 2 minuten aangemeld maar de naheffing (is bekeuring) kreeg ik binnen”

“Je krijgt niet eens de tijd om bezoek aan te melden als de scan auto ook in de straat is!”

“Hier ook al boetes binnen 1 minuut na parkeren. Visite moet toch wel naar binnen kunnen lopen zodat ik het kenteken kan aanmelden?”

“ik heb dat ook gehad met een vriendin die op bezoek kwam. Aanvechten hoor. Je hebt een wettelijke 3 of 5 minuten speling om van auto naar betaalpunt of huis te komen namelijk. Zij heeft de boete uiteindelijk niet hoeven te betalen”

“Heb ook een boete die gewoon betaald was, bezwaar gemaakt. Parkeer actie werd niet in hun systeem gevonden, maar wel in de app, en betaling afschrift was er gewoon. Bezwaar ongegrond verklaart.”

“De scanauto bekeurt ook aanhangwagens met eigen kenteken”

Niet iedereen klaagt:

“Via parkeerapp was ik aangemeld. Na half uur afgemeld. Nog niet direct weggereden. Kwam de scanauto de parkeerplaats oprijden. Het duurde nog even voordat ik wegreed. Vanwege de berichtgeving indertijd, was de vraag of ik een boete zou krijgen. Niks in de bus gehad. Dus er gaat ook iets goed.”

Hier legt Zaanstad het zelf uit, en over het scannen werd ook een filmpje online gezet.


Advertentie

Deel dit artikel:

3 reacties

 • L.A. De Jong

  Volgens de wet moet de parkeerwachter 5 minuten het voertuig observeren voordat hij een bekeuring mag uitschrijven. De bestuurder moet de kans krijgen om naar de parkeermeter te lopen om zijn voertuig aan te melden.

 • Paula paula

  Mijn klacht ligt er al hoor, boete terwijl ik een ticket koop, hoedan achteraf bekijken? Heb bewijs van ticket en bankafschrift…ben benieuwd.

 • ab en Coba Hageman

  Veel verdienen weinig doen.
  Tientallen meldingen over parkeren op de stoep zodat niemand er nog langs kan , daar heeft Zaanstad geen tijd voor . Zakken vullen heeft de prioriteit
  Laat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de parkeer controles doen die meteen een praatje maken zwerfvuil opruimen en werkervaring opdoen.
  Nee geld binnenharken is belangrijker om al die onkosten te betalen zoals gratis grond aan Ikea geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *