Burgemeesters aan kabinet: ook horeca en cultuursector open

Namens de burgemeesters in Zaanstreek Waterland stuurde de Purmerendse burgemeester Don Bijl een brandbrief aan het kabinet waarin hij vraagt om op korte termijn de sluiting van alle winkels, horeca, bioscopen, theaters, sportzalen en onderwijsinstellingen ongedaan te maken.

Volgens de burgemeesters komt het “fysieke en mentale welzijn van onze inwoners” in gevaar, ondernemers vrezen “bedrijfsbeëindiging of faillissement” wat tot “forse maatschappelijke en emotionele schade” zal leiden. Bovendien maken de burgemeesters zich “zorgen over het afnemende draagvlak” van de huidige maatregelen.

Uit de brief:

In Zaanstreek-Waterland merken wij onder andere dat onze ondernemers (incl. horeca, cultuur, evenementen) zich grote zorgen maken over het voortbestaan van hun bedrijf. De beperkingen voor sport en culturele voorziening raken het fysieke en mentale welzijn van onze inwoners. En het zijn juist deze ondernemers en verenigingen die onze gemeenten aantrekkelijk houden om te wonen, werken en winkelen.

De huidige lockdown raakt onze ondernemers opnieuw hard. Juist de decembermaand was erg belangrijk voor hun jaaromzet. Wij maken ons daarom ernstig zorgen over de gevolgen van deze sluiting. Het is ook niet de eerste sluiting waarmee onze ondernemers te maken hebben. De stapeling van kosten en inkomstenderving is voor velen intussen zo hoog opgelopen dat men vreest voor bedrijfsbeëindiging of faillissement. Het resultaat hiervan is een minder aantrekkelijk winkelaanbod, leegstand in winkelcentra en forse maatschappelijke en emotionele schade, ook op de langere termijn, voor iedereen.

De huidige lockdown wordt in toenemende mate als ‘oneerlijk’ ervaren:

“Ondernemers zien met lede ogen toe dat lokale online aankopen afnemen, uitstapjes om te winkelen in het buitenland worden gedaan, groothandels voor bijna iedereen open zijn en op fysieke én digitale warenmarkten niet-essentiële producten wél worden verkocht. Ook de verhouding van veilig winkelen tussen de als essentiële en niet-essentiële aangemerkte winkels raakt in hun ogen zoek.”

Voor de korte termijn pleiten de burgemeester voor:

 • veilig winkelen in alle winkels, zoals dat eerder was toegestaan met onder meer een afsprakensysteem, mondkapje en 1,5 meter.
 • Daarnaast zullen ook andere sectoren (sport, cultuur, horeca etc.) die nu gesloten zijn, weer open moeten. Winkels, bioscopen, concertzalen, theaters, sportfaciliteiten, cafés en restaurants hebben zich eerder innovatief getoond om een veilige toegang in deze tijd mogelijk te maken.
 • Openstellen van onderwijs en sport.

Tijdens het Zaanstad Beraad vroeg D66-raadslid Jan de Vries of Zaanstad gaat handhaven als zaterdag winkels, horeca en culturele instelling massaal de lockdown gaan overtreden. Dat was namelijk aangekondigd op diverse plekken. Burgemeesters in sommige plaatsen zouden dan niet ‘actief’ gaan handhaven.

Namens burgemeester Hamming (vakantie) antwoordde wethouder Natasja Groothuismink (ROSA) dat het kabinetsbeleid uitgangspunt bleef maar dat er gezien de beperkte handhavings-capaciteit in Zaanstad uitsluitend op ‘excessen’ gehandhaafd zou worden, dat wil zeggen: “het gesprek aangaan”.


Foto boven: opgestapelde terrasstoelen binnen bij de Koperen Bel (Zaandam), onder: de Dam gistermiddag.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Bert Versteeg

  En terecht !
  Die hele lockdown is inmiddels een wassen neus gebleken en achteraf totaal overbodig.
  Toen er een paar weken geleden werd besloten tot de lockdown was dat terecht omdat men niet wist wat het Omikron virus ging doen. Van Dissel heeft expliciet gezegd dat het uit voorzorg was en dat die 3 weken genoeg waren om te zien wat het virus ging doen.
  Inmiddels zien we dat het aantal besmettingen weliswaar fors is toegenomen maar dat het aantal ziekenhuisopnamen, dat het aantal mensen dat op de ICT ligt alleen maar afneemt waaruit dus blijkt dat het een milde variant is.
  Het is dus een onomstotelijk bewijs dat we voor Jan Lul in lockdown zijn gegaan want hoe is het anders te verklaren dat het aantal besmettingen zo hoog is?
  Het is te hopen dat het Kabinet vanavond haar oogkleppen afdoet en hun kop uit het zand trekken en alles weer opengooien zoals het was voor de lockdown.
  Dus vanaf morgen gewoon de winkels, horeca en cultuursector weer openen en weer volle tribunes tijdens sportwedstrijden.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *