De Zaandamse reder Nicolas Calff liet in 1704 het huis bouwen, tsaar Peter de Grote en tsarina Catharina bezochten het in 1717. Het bijbehorende luchthuis inspireerde Claude Monet in 1871 voor twee schilderijen.

Ruim 50 jaar geleden kocht het echtpaar Olthof-Mulder het pand Westzijde 38 in Zaandam. Vorige maand schonk mevrouw Olthof het pand aan Stadsherstel onder de voorwaarde dat Stadsherstel het pand zal beschermen en het luchthuis ter beschikking gesteld wordt aan de stichting Monet.

Voordat mevrouw Olthof-Mulder met haar man in 1961 eigenaar werd van het pand waren haar ouders het echtpaar W.J. Mulder-van der Werf, vanaf 1946 eigenaar. Mevrouw Olthof is nu 91 jaar en woont met haar zoon Alberto nog steeds aan de Westzijde.

Op donderdag 22 september houdt Alberto Olthof een presentatie over het historische pand. Hij zal ingaan op de historie van de bewoners en het gebouw zelf. Om 19.30 in De Vertoeving naast de Vermaning in de Westzijde.

Alberto onderhoudt een website met foto’s van het pand, het luchthuis, de eigenaren (hieronder mevrouw M.C.W. Olthof-Mulder) en de historie.

23-portret-galerij-002

Hier het huis in 1900 (foto Gemeentearchief).

westzijde-38-1900

Mevrouw Olthof en haar zoon willen niet dat het pand gesloopt wordt om er appartementen te bouwen. Stadsherstel en de familie Olthof vonden elkaar waarna mevrouw Olthof haar monument aan de Vrienden van Stadsherstel heeft geschonken. Mevrouw Olthof laat bovendien in haar testament vastleggen dat ze een deel van haar vermogen aan de Vrienden nalaat voor restauratie en het onderhoud. (foto onder en helemaal boven van Westzijde 38 website)

zaanhuis-002-b

Het luchthuis wordt tegen kostprijs voor een periode van 10 jaar ter beschikking gesteld aan de Stichting Monet in Zaandam. Dit huis heeft een link met Monet: het is namelijk heel aannemelijk dat het luchthuis op twee schilderijen van Monet is afgebeeld.

MonetTheehuis

Monet veroorloofde zich wel enige vrijheden, de rechte hoeken werden afgerond, en hij voegde steunbalken toe. Hieronder de situatie in 1935 (foto gemeentearchief).

achterkant-westzijde-38-1935

De befaamde Westzijderol uit 1760 laat het huis ook al zien:

westzijderol

En hier vind je de hele Westzijderol (even flink inzoomen)