Piet Bakker: Kinderjurk

Kinderjurk, kinderjurk, kinderjurk. Het is een woord waar je even op moet kauwen voordat de betekenis in volle hevigheid tot je doordringt. Kinderjurk.

Hoe zou dat ding vroeger geheten hebben denk je dan. Meisjesjurk? En hingen de jongensjurken verderop? Of heette het ding gewoon jurk? En raakten de kids (m/v/o) en hun ouders (dito) daarvan in de war?

Volgens onderzoeken zou vier procent van de mensen een m/v-issue hebben. Of dat opgelost is door de kinderjurk weet ik niet. Er is in ieder geval één mens in grote m/v-verwarring bijgekomen: ik.

Die kinderjurk is tot daaraan toe. Maar wat moeten met die rekken dames-BH’s (mensen-BH’s?) De lingerie? Niet erg genderneutraal natuurlijk. Moeten die niet gewoon tussen de ouderwetsche witte gulponderbroeken hangen? Waarom trouwens een gulp? Zittend plassen op een genderneutrale wc kan best gulploos. Alles ‘Ondergoed’. Alles door elkaar. Dat wordt lachen in de kleedkamer.

En wat doen we met Jip en Janneke? Als er een stelletje wijsneuzen rolbevestigend is, zijn zij het wel. Jip in jurk? Pardon, in ‘kinderjurk’?

Kinderjurk, kinderjurk, kinderjurk. Of het aanslaat weet ik niet. Maar ik nomineer het wel voor het woord van het jaar.

Foto’s (Hema Zaandam, Gedempte Gracht) en idee: Alexandra Blaes

Deel dit artikel:

7 reacties op Piet Bakker: Kinderjurk

 1. Wil Postma schreef:

  gezellig krijgen we nu ook mensenkleedkamer en mensen wc wat een trieste vertoning.

 2. Schoen schreef:

  Wat een achterlijke vertoning dat gender neutraal, er zijn maar twee soorten mensen, jongens en meisjes.
  Ieder mag zijn wat je wil, maar leg dat niet de hele maatschappij op.

 3. Irene schreef:

  Hoe willen ze het toch doen met de kleding die voor zowel jongens als meisjes hetzelfde is, maar alleen de sluiting andersom werkt? Bij de meiden broeken zit de knoop rechts en het knoopsgat aan de linkerkant. Bij de jongensboeken is dat precies contra. Met blousen hetzelfde.

 4. De Orkaan schreef:

  Soms is de werkelijkheid wonderlijker dan de fantasie, de dames-BH bestaat dus echt, gevonden door Orkaan-kracht Jaap de Jong bij Action.

 5. Erik Schaap schreef:

  Prima, die duidelijkheid. Want voor je het weet schaf je per ongeluk een heren-BH aan: https://www.bol.com/nl/p/heren-bh-zwart-medium/9200000046886483/

 6. Erik Schaap schreef:

  Ik heb er een paar voor je apart laten leggen, Czaar Peter: https://www.hunkemoller.nl/nl_nl/blog/fashion/men-sports-bra/

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *