Corona a/d Zaan: het overzicht

In de Zaanstreek zijn er volgens de GGD geen corona-gevallen bijgekomen, één patiënt verblijft in het ZMC, zijn dochter zit in thuisisolatie*.

Theatervoorstellingen en evenementen gaan niet door, concerten zijn verschoven, sportwedstrijden afgelast, vergaderingen uitgesteld, er zijn in maart geen kerkdiensten en geen vrijdaggebed in moskeeën, bioscopen zijn dicht of laten beperkt publiek toe…

Landelijke maatregelen: vermijd grote groepen (100+), werk thuis als het kan. Bij milde (verkoudheids-) klachten zoals niezen, keelpijn, hoesten of maximaal 38 graden: thuis uitzieken en beperk sociale contacten. Bel de huisarts als klachten verergeren. (website GGD)

Alle evenementen in maart waar meer dan 100 mensen bij elkaar komen gaan niet door vanwege de kans op besmetting.

Basisscholen en het middelbare onderwijs blijft voorlopig open, universiteiten en hogescholen zijn gesloten. Noa Yska van De  Orkaan Junior schreef er vandaag een stuk over.

In de bussen van Connexxion mag niet meer bij de bestuurder worden ingestapt, het Fietsenpakhuis is gesloten. Mensen die hun fiets daar hebben staan en willen ophalen, kunnen bellen met (0299) 469 369.

De kerkdiensten in de Noorderkerk Zaandam zijn t/m 31 maart alleen online te volgen. In de Sultan Ahmet moskee en de Essalam moskee in Zaandam wordt geen vrijdaggebed gehouden.

Bij Burgerzaken in Wormerland kan je tot nader order uitsluitend op afspraak terecht. In Zaanstad was dat al het geval (en had niks met corona te maken).

Cultuur

Het Zaantheater heeft alle voorstellingen voorlopig afgelast. Dat geldt ook voor De KunstGreep in Oostzaan, de Kaasfabriek in Wormer, Cultureel centrum De Bullekerk en de Zuidervermaning in Westzaan.

In De Groote Weiver in Wormerveer zijn in maart geen optredens en voorstellingen meer (maar de bar blijft open en ook de buurtmaaltijd gaat door). Podium De Flux heeft alle concerten afgelast en de meeste verplaatst naar later. Dat geldt ook voor de concerten bij De Flux aan de Westzijde (de muziekschool blijft open). Concerten in de Jisper Kerk en Markenbinnen zijn afgelast.

Het Zaans Museum is tot 31 maart gesloten. Op de Zaanse Schans zijn molens De Huisman en Bonte Hen tot 31 maart gesloten, de andere molens zijn open. Het MonetAtelier in de Westzijde is dicht. In Zaans Groen zijn tot eind van de maand geen exposities.

Buurtcentrum De Vuister in Koog a/d Zaan gaat tot 31 maart dicht.

De evenementen van DansHotspot Van Kooten in Wormerveer en Zaandam gaan niet door, de danslessen zijn ook afgelast.

Het Zaans Natuur en Milieucentrum aan de Thijssestraat in Zaandam gaat dicht, de evenementen voor maart zijn afgelast, de Heemtuin blijft open.

Sport

De KNVB heeft alle voetbalwedstrijden deze maand afgelast. Ook wordt er niet gespeeld in de volleybal-competitie en dat geldt ook voor waterpolo, zwemmen en tennis. De Korfbalbond heeft alle wedstrijden tot 31 maart afgelast. KZ traint ook niet meer tot die datum. Ook atletiekvereniging Lycurgus heeft alle trainingen en evenementen tot de 31e afgelast, bij AV-Zaanland wordt er niet meer door de jeugd getraind.

De Crommenije, De Slag en Zaangolf: lessen Aqua Vitaal, Aqua Therapie, Aqua Fit, Aqua Pilates komen tot en met 31 maart te vervallen. Zwemlessen voor kinderen in deze zwembaden komen te vervallen. Afzwemmen wordt afgelast tot en met 31 maart. Vrijzwemmen en discozwemmen in zwembad Zaangolf komt in de weekeinden te vervallen.

Bioscopen

De Pathé bioscopen blijven open, maar de capaciteit wordt gemaximaliseerd op 100 bezoekers in een zaal of foyer. Ook is er vrije stoelkeuze zodat je kunt kiezen waar je gaat zitten.

Filmtheater De Fabriek vertoont geen films tot eind maart, Café de Fabriek is wel open.

Lees ook: Hamsteren (filmpje), Hamming (podcast en filmpje) en Afgelastingen dit weekend en de rest van maart.

* Ook een medewerker van Evean is op 12 maart positief getest op het coronavirus, de zorginstelling wil niet zeggen in welke regio de medewerker actief is, maar benadrukt wel dat de medewerker niet op een locatie aanwezig is geweest. De besmetting zou tijdens een vakantie zijn opgelopen. Er is contactonderzoek geweest, er zijn geen aanvullende acties nodig aldus Evean.

Deel dit artikel:

12 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *