Corona-besmetting in Zaanstreek blijft hoog

Voor de derde dag op rij ligt het aantal besmettingen in de Zaanstreek boven de 90.

Het aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners is 317 in de Zaanstreek, dat is fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 250.

Opnieuw kent Oostzaan relatief gezien het hoogste aantal besmettingen: 543 per 100.000 (53 in de laatste week). In Zaanstad ging het om 299 per 100.000 (468 besmettingen) en in Wormerland om 355 per 100.000 (58 besmettingen in de laatste week).

In de onderstaande grafiek is het aantal besmettingen per 100.000 per week aangegeven vanaf eind juli. Een week loopt van maandag t/m zondag. De laatste ‘week’ (7 t/m 13 oktober) wijkt daarvan af, het gaat om de laatste zeven dagen waarover gegevens bekend zijn. Die week overlapt dus deels met de week ervoor.

De absolute aantallen besmettingen per dag zijn in onderstaande grafiek te vinden. Het ‘hoogtepunt’ was op donderdag 8 oktober (ruim 100).

Het totale aantal besmettingen is opgelopen tot meer dan 2000. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen stijgt aanzienlijk minder snel. In het ZMC zijn vandaag (13 oktober) 14 patiënten met corona opgenomen. Dat aantal stijgt wel.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Bas Sommeijer

  tijdens de eerste golf hadden we vele sporthallen die omgebouwd waren tot tijdelijke ziekenhuizen. Zijn die nog steeds beschikbaar of zijn die alweer afgebroken?

 • Babs Wilkens

  Als je dan net hoort, dat 2 op de 10 besmette mensen toch naar buiten gaat, dan vraag ik me af hoe het met het verstand zit in Zaanstad.
  Dankzij al die mensen, die overal maling aan hebben, treffen ze ondernemers, ouderen enz enz.
  Blijf het zeggen deze …. mogen achteraan sluiten in de ziekenhuizen.
  Sterkte voor alle mensen die nu weer binnen moeten blijven en alleen zijn.
  Sterkte voor al het vitale beroepen personeel die weer op volle sterkte moeten buffelen (mijn kinderen)
  Misschien komen deze mensen ze nog tegen!
  En in de tussentijd lees de berichtgeving op jullie mobiel nog een keer, kan verhelderend werken.

 • Nick Ryan

  Toch vreemd, ik lees nu de officiële statistieken vanuit het RIVM voor Zaanstreek Waterland. Er staat dat er tussen 6 en 13 oktober (10.00 uur) 1 patiënt is opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn afgelopen week wel 2 personen overleden helaas. We moeten trouwens met alle cijfers wel weer op 0 beginnen he, is namelijk een 2e golf.

  • De Orkaan

   Wij gebruiken de RIVM-gegevens per gemeente en alleen voor de drie Zaanse gemeenten van de Veiligheidsregio. Die ‘ene’ ziekenhuisopname in de hele regio is gemiddeld per dag over de laatste week. In de Zaanstreek gaat het om 4 ziekenhuisopnames, gemeld op 7 en 11 oktober en 2 sterfgevallen op 7 oktober.

 • Jaap de Jong

  Over aso-gedrag gesproken. Besmetting met het agressievirus als bijwerking van alle maatregelen. Een vrouw staat gisteren bij een drogisterijfiliaal in Krommenie braaf een mandje te desinfecteren als een man binnenstormt en het mandje uit haar handen rukt. Verbijsterd en nijdig zegt ze dat ze dat voor haar zelf doet als klant van de winkel en niet voor zijn plezier. De man dendert verder, kijkt om en smijt het mandje terug in haar richting. Zonder mandje gaat hij verder. Als een van de jonge personeelsleden hem vriendelijk vraagt om een mandje te pakken, krijgt zij de volle laag aan scheldwoorden en verwensingen. Ten slotte trekt hij zijn vrouw mee naar buiten en roept dat hij hier nóóit meer iets koopt. Dat moet voor iedereen een hele geruststelling zijn.

  • hans van loo

   Een hork. Dat is duidelijk.
   Nog een rare logica in iemand’s hersenpan is de volgende waarneming.
   Scholier verplaatst in filiaal AH-Langeweide een boodschappenmandje (een dag later werden die mandjes weer verwijderd) door zijn schoen in het mandje te plaatsen en deze op die manier voort te schuiven. Een medewerkster zegt er wat van.Terecht. Scholier repliceert dat hij het mandje niet met de handen wil aanraken vanwege besmettingsgevaar…..Of men het bij het management van die kruidenier wat toegangsbeleid betreft ook allemaal wel begrepen heeft is ook de vraag.

  • Mani Simone

   🤣 iedereen was zeker gerustgesteld

 • Finy Schreuder

  Zaanstadse burgers:
  Een leuk experiment
  1.ons aan de corona-maatregelen houden,
  Gemeente:
  handhaven, ook in supermarkten, tuin-bouwcentra…

  Misschien helpt dit, zullen we dit deze keer uitproberen….

 • hans van rheenen

  Het ZaansMedischCentrum meldde het volgende bereids op 6 oktober:

  “Het aantal Coronabesmettingen loopt landelijk op. Ook in ons ziekenhuis nemen het aantal patiënten toe. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om enkele operaties af te zeggen”.

  Een gevaar loert nu ook weer binnen de reguliere medische zorg. Hopelijk heeft de redactie hier oog voor en vermeldt afzeggingen bij het ziekenhuis, huisartsen, therapeuten en zorgmedewerkers.
  Corona-patiënten kregen de vorige golf extra aandacht op kosten van de gewone behandelingen, vooral in de ziekenhuizen.

  Regelmatige onderzoeken kwamen te vervallen en operaties werden afgezegd.

 • hans van rheenen

  Mijn vorige reactie is nog niet eens droog, komt deze verontrustende melding in het AD van vandaag, citaat:

  “In het meest gunstige scenario, als de coronamaatregelen van het kabinet effect hebben en het aantal nieuwe besmettingen gaat dalen, zal eind november 41 procent van de gewone zorg moeten worden stopgezet”.
  Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vandaag tegen
  de Tweede Kamer.

  M.a.w. er gaan weer extra doden vallen onder de niet-corona-patiënten, ondanks alle mooie beloftes en de kennis na de eerste golf.

  • Jan Betlem

   Wie neem je dit kwalijk Hans. Ik heb het idee dat je dat de regering kwalijk neemt alsof die de corona regelen niet goed uitgevent hebben. Terwijl het m.i.z. de bevolking is die de regels niet belangrijk genoeg vinden om zich er aan te houden en ze na te leven en daar door de opleving van het virus veroorzaken. Het zijn de eigenwijze, domme mensen die ons in deze situatie brengen! Houdt je nu eens aan de uitgeschreven regels t.a.v. de corona, zo erg verschikkelijk zijn ze nog niet.

   • hans van rheenen

    Beste Jan Betlem,

    De eerste uitgewerkte schattingen zijn, dat er tien keer zoveel niet-corona-patiënten gerelateerden zijn overleden dan corona-patiënten. Daar schrokken ook alle artsen van.

    Voor mij dus nu een reden om bij de tweede golf andere keuzes te maken, jawel, ethische en moeilijke beslissingen over leven of dood. Maar zijn daar dan de passende regels voor ontworpen?

    Corona-patiënt gaat vóór, is nu niet meer de beste oplossing.

    Of wil de politiek niet bovenaan staan op het internationale lijstje met de meeste corona-doden op kosten van de in de steek gelaten (potentiële) patiënten die niet meer voor behandeling komen en/of on-eigenlijk afgewezen worden.

    • Jan Betlem

     Beste Hans,
     Jij zegt eigenlijk “niet de corona patienten behandelen” die keuze vindt jij blijkbaar de juiste keuze. Dat zijn wel patienten die direct hulp / behandeling nodig hebben gezien de de vele doden die er tot nu toe zijn. Dat is niet mijn keuze, mij lijkt beter de richtlijnen die gelden, in deze corona tijd, zo goed mogelijk op te volgen en wel alle en door een ieder. En geen dicussie over “wel of niet” gewoon doen! Het is er nu eenmaal en zo goed als mogelijk er mee handelen is de enige oplossing tot we een geneesmiddel er hebben wat effectief is.

   • Jaap Meeuwsen

    Nou Jan, ik wens alle niet corona patienten die hun behandeling mislopen heel veel sterkte en als het hierdoor fout gaat een mooie uitvaart.
    Daarbij ook onze zorgmedewerkers ( de door onze lieve, bezorgde overheid € 1000 toegezegde bonus komt er aan hoor, nog even een jaartje geduld ) veel sterkte in deze idiote tijden.

    • hans van rheenen

     Ach ja Jan,

     wie ik de schuld van deze misére geef … uiteindelijk?
     Alle insiders oefenen geen druk meer uit op de schuldigen en dat zijn de alsmaar reducerende zorgverzekeraars, die zolang capaciteiten hebben weggerationaliseerd, tot we zijn vastgelopen qua het beddenaantal, het personeel en de medicijnen.

     • Jan Betlem

      Dat ben ik met je eens Hans de bezuinigingen van de afgelopen jaren worden nu goed zichtbaar. Het is te hopen dat daar verandering in komt nu men met de neus op de feiten wordt gedrukt. Maar we moeten dealen met de huidige situatie hoe vervelend die ook is.

   • Ineke pollen

    Helemaal mee eens, als we ons nu een aan de regels houden fan komt er geen economische crisis geen bezuinigingen straks waar we dan weer lekker over kunnen zeuren. Het is voor een groot deel ons eigen schuld.dicipline is ver te zoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *