Corona: daling Zaanse besmettingen stagneert

Het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek neemt op weekbasis af. Maar de laatste dagen stagneert de daling. Met een gemiddelde van 240 per 100.000 inwoners over de laatste week is het risico-niveau gedaald van ‘zeer ernstig’ naar ‘ernstig’.

Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames neemt niet echt af. In de afgelopen week overleden 6 streekgenoten aan corona, evenveel als in de week ervoor.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. De laatste weken de besmetting af. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde daalt sinds 24 december; de laatste 4 dagen blijft het weekgemiddelde net boven de 60 hangen.

De Zaanstreek zit nu weer in de categorie ‘ernstig’ (tussen de 150 en 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week) nadat het 5 weken in ‘zeer ernstig’ zat.

Nu is dat cijfer 239 over de laatste zeven dagen (244 in Zaanstad, 197 in Wormerland en 236 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis daalde met ruim 20 procent.

Positieve testen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona ligt al bijna twee maanden rond de 7 per week. De afgelopen week werden 6 streekgenoten opgenomen. Totaal kwamen 274 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is in de twee weken gestegen met 12. Totaal overleden er 153 Zaankanters aan corona, 97 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (135), in Wormerland waren 14 doden te betreuren, in Oostzaan 4.

Sterfgevallen aan corona per week sinds september 2020

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan, foto: GGD-testbus in Poelenburg (De Orkaan)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *