Corona-kermis: mondkapjes en strenge regels

Meer ruimte tussen kermis-attracties, een maximaal aantal bezoekers, mondkapjes bij sommige attracties en verplichte looproutes.

Onder strenge voorwaarden mag de kermis op de Burcht in Zaandam dit jaar doorgaan. De kermis is van vrijdag 4 september tot en met zondag 13 september.

De veiligheidsmaatregelen zijn nodig om de 1,5 meter afstand tussen bezoekers te garanderen. Zaanstad:

Kermisattracties worden ruimer opgezet, bij sommige attracties geldt een mondkapjesplicht, er zijn verplichte looproutes en het aantal bezoekers wordt streng in de gaten gehouden. Matrixborden bij de ingangen geven aan hoe druk het is op dat moment en als het maximum aantal bezoekers wordt bereikt, zal de kermis (tijdelijk) sluiten. Gastheren en –vrouwen wijzen bezoekers op de regels en de gemeente zet extra handhavers in. Beveiligers zien erop toe dat de veiligheid gewaarborgd blijft en iedere avond sluit de kermis wat vroeger dan voorgaande jaren.

Dit jaar is er geen ‘prikkelarme’ kermisdag met minder geluid en gedempte lichten, “Zaanstad wil geen onnodig risico nemen wat betreft de veiligheid en de gezondheid van deze kermisliefhebbers.”

Locoburgemeester Hans Krieger:

“De 1,5 meter kermis gaat gepaard met een groot aantal maatregelen. Medewerking van de exploitanten en de bezoekers is cruciaal hierbij. Namens het college doe ik een dringende oproep aan alle kermisliefhebbers om voldoende afstand te houden en rekening te houden met elkaar. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat deze kermis in coronatijd slaagt.”

Tijdens de (opbouw van de) kermis geldt een parkeerverbod op de Burcht. Het opruimen van de kermis vindt plaats van maandag 14 september tot woensdag 16 september tot 18.00 uur.

Foto: Opbouw kermis 2019 (De Orkaan).

Deel dit artikel:

29 reacties

 • Sonja Puhl Diehle

  Geen prikkelarme kermis meer? Heeft de gemeente dat overlegd met de doelgroep?

 • Irene Buitendijk

  Het was geloof ik altijd maar 1 uurtje. En nu voor die minderheid helemaal niets meer…?!

 • D vd Pol

  Wat een geweldig medeleven weer van onze gemeente die het zo goed voor heeft met zijn burgers. Zgn extra bezorgd…bepalen het wel weer even voor burgers met wie er geen woord gesproken is.Betreffende doelgroep weet nu dat ze een extra risico zijn. Dat bedoelt u toch, gemeente? Of hoe anders? Ik zie geen enkele logica in deze beslissing. Maar daar moeten we ook niet voor bij de gemeente zijn . Dat weten we allang. Het gaat in rap tempo met de dictatuur.
  Alsof men dat niet zelf kan bepalen om naar de kermis te gaan. We zijn allen niet in staat om zelf na te denken vindt de gemeente en de regering. En DURFT u uw mening niet te uiten? Waar leven we dan in? Een democratie? Gelooft u dat werkelijk? Wat is gemeente Zaanstad toch bepalend…bepalen wat je denkt,hoe je je voelt,hoe je beweegt, wat en waar en hoe je het het beste kan doen…enz. Bepalen bepalen bepalen. Ik voel me gecontroleerd en dat word ik ook. Betutteling is het niet. Het is CONTROLE en als je niet doet wat zij bepalen kun je zelfs in het gevang belanden of/en je kinderen kwijtraken. Het gaat om het virus…werkelijk? En ook de media is een grote leugen. Laten we vooral doorgaan met het in stand houden. Ogen en oren dicht en tralalala. Word toch eens wakker! We raken steeds meer onze vrijheid kwijt en dat gaat NIET over het virus. Informeer u. En dan niet via staatsnieuws. Het gaat om onze vrijheid en toekomst! Het gaat om onze kinderen. Maar daar lees ik hier ook helemaal niets over. Over wat er allemaal gaande is op het wereldtoneel. Jullie staan vrijheid van meningsuiting voor Orkaan, toch? Als ik nu “Trump” schrijf…schiet u dan ook meteen in een bepaalde stand? Of krijg ik nu een berisping? Word ik dan geregistreerd? Stukje niet geplaatst? Veroordeeld? Wordt mijn uitkering ingetrokken? Of moet ik op gesprek bij “deskundigen” om me te laten brainwashen en muilkorven zoals CONTINU gebeurt… denkt u nog zelf na of rent u nu meteen naar de kliktelefoon met alle gevolgen van dien!!?? Je kinderen uithuisplaatsen bv, is zo gebeurd. Een verdienmodel voor de instanties of wist u dat nog niet? Nee, dat verbaast me niets. Ik lees hier nl NIETS over. Ook niet hier. Lijkt me best nieuwswaardig. Deze vrijheid van meningsuiting wordt nl niet geaccepteerd want daarmee leggen we dingen bloot die het daglicht niet kunnen verdragen. Succes met uw muilkorf! Ik neem nu een risico door mijn mening te uiten, omdat ik het ZAT ben te moeten zwijgen! Dat heet onderdrukking en volgens mij is dat geen onderdeel van een democratie. Kijkt u maar weg. U heeft daar allemaal geen zin in? Mag u straks ook zeggen als u NIETS meer te zeggen hebt. Komt hier wel een gevolg op, dan wordt mijn vermoeden bevestigd en is dat een bewijs dat we in een dictatuur leven. Je kunt niet alle mensen al de tijd voor de gek houden. En dat het zo is gelooft merendeel dus niet. Ik hoop voor u dat u straks uw kinderen en kleinkinderen zonder schaamte aan kunt kijken, want wij laten hen achter. Waarin? Wat voor leven? Genoeg! Wakker worden!

  • De Orkaan

   Nee, we trekken niet uw uitkering in…

  • Harry Timmerman

   Ik lees hier iets van een verward persoon?
   Een dictatuur? Kijk even naar wit Rusland.!!

  • Yvonne van Alphen

   Maatregelen kermis? Hoezo is de gemeente wezen kijken? Alleen hekken en soort toelichthouders bij in en uitgang zijn dat de Corona maatregelen? Laat me niet lachen (zelf er ff overheen gelopen) het was nog drukker dan normaal op deze kermis nu met Corona! 1 1/2 meter afstand op de kermis een grote giller nou echt niet. Gemeente verloochenen u Maatregelen met ogen dicht denk ik dan maar. GOED BEDOELD MAAR klopt totaal niet wie worden hier in de maling genomen de hele Corona regels zijn zo niet meer te volgen en gelooft niet naar de waarheid. Het enige wat ik hier wel goed aan vindt is dat de kermis mensen hierbij gesteund worden met enige inkomsten voor de groep mensen die zeker vergeten worden dus ik gun ze zeker deze inkomsten! Voor de overleven in deze rare tijd!

 • Bert Versteeg

  Meneer vd Pol: en verder gaat alles goed met u?
  Als ik u zo hoor wordt het de hoogste tijd dat u eens naar een psychiater gaat.
  U lijkt er namelijk slechter aan toe dan de maatschappij die u schetst!

  • Jaap Meeuwsen

   Bert Versteeg, hoezo zou er iets mis zijn met meneer vd Pol ?
   Omdat hij een mening heeft die afwijkt met wat we via de meeste media voorgeschoteld krijgen ? Het overgrote deel drukt braaf af wat onze overheden ze opdragen.
   Ik ben het op veel punten met hem eens en dat moet kunnen in een democratie toch ?
   Als je daarvoor naar de psychiater gestuurd wordt is er pas echt iets goed mis.
   Bovendien vind ik het nogal een belediging.

   Ik onderschat het virus zeker niet en of meneer vd Pol gelijk heeft zullen we nooit weten denk ik, net zoals we het nooit zullen weten of de maatregelen van de diverse overheden juist geweest zijn hoewel het daar wel allemaal behoorlijk begint te rammelen.
   Ik vrees dat ze die spoedwet niet voor niets zo brak in elkaar hebben geflanst om op die manier nog weer langer die rare noodmaatregelen toe te kunnen passen waar juridisch zo weinig van klopt.

   Maar waarom COVID-19 zo bovenaan gezet wordt nu ?
   Beseffen we wel dat b.v. in 2018 47.000 mensen stierven aan kanker tegenover
   ruim 6.000 tot nu toe aan het coronavirus ?
   Kwam dat elke dag de hele dag in het nieuws ?
   Elke dode is er één teveel maar of we daar de hele wereldeconomie daarvoor om zeep moeten helpen ?
   Het enige dat ik kan bedenken is het scheppen van macht. Maar waarom ??
   Zeker na dat idiote debat gister over de vergoedingen in de zorg.
   Daar zakt je broek toch vanaf ? Moeten we dit soort lui nou echt nog vertrouwen ?

   Een ding is wel zeker dat door al dat gerommel het met de privacy ondertussen zeer de verkeerde kant op gaat en dat is zeer zorgelijk want denk maar niet dat wanneer dit alles achter de rug is veel van de maatregelen echt niet terug gedraaid gaan worden, die houden ze er lekker in.

   Lees gerust ter informatie de door vele artsen en burgers ondertekende Brandbrief op : https://opendebat.info

   Niet om gelijk te krijgen maar om de verschillende meningen naast elkaar te leggen en te vergelijken.
   Zo kom je democratisch tot een oordeel zonder iemand met een andere dan algemeen gangbare mening gelijk maar voor gek te verklaren.

   • Bert Versteeg

    Jaap, ik vind het verhaal meneer vd Pol nogal overdreven maar op een aantal punten heeft hij wel gelijk zoals de macht van de media.
    Natuurlijk is er persvrijheid in Nederland maar de media kan bepaalde onderwerpen zo vreselijk opblazen dat het schadelijk wordt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn voetbalcoaches, hoeveel zijn er al opgestapt of ontslagen door toedoen van de pers?
    Het Coronavirus was in maart en april booming maar vanaf mei nam dat drastisch af en nu het virus weer de kop opsteekt hoor en lees je weer niets anders.
    En het ergste zijn nog die vermeende deskundigen die bij elke omroep of in elke krant hun mening geven, op zich is daar niets mis mee maar die deskundigen hebben vaak veschillende meningen. Als er iemand is die heel negatief ergens over is dan schets een ander de volgende dag een heel ander beeld waardoor er verwarring ontstaat. Het is allemaal heel ingewikkeld en de problemen worden pas opgelost als er een werkend vaccin op de markt komt.

   • jan peter

    Oh my God. Dit gaat nergens over. Mense wordt es wakkker! We zijn allemaal volwassenen mensen. Covid19 is ook gewoon een serieuze zaak.

 • Jaap Meeuwsen

  Sorry,maar ik besef nu dat deze discussie niet heel veel te maken heeft met dit artikel over dat er dit jaar geen ‘prikkelarme’ kermisdag met minder geluid en gedempte lichten zal zijn, “Zaanstad wil geen onnodig risico nemen wat betreft de veiligheid en de gezondheid van deze kermisliefhebbers.”
  ?????
  Hoe dan ?
  Het is al langer duidelijk dat ook de kermissen zelf deze prikkelarme uurtjes liever kwijt dan rijk zijn, hoewel de afstandhouden verorderingen enz hier tijdens deze dag nog veel eenvoudiger te handhaven zullen zijn.
  Nou, ” gelukkig ” hebben we nu dan COVID-19 !
  Zijn we daar ook weer vanaf maar ik moet zeggen dat ik het zeer onbeschoft van Zaanstad vind tegenover deze doelgroep.

  Is dit trouwens een corona risico doelgroep ? Waar is dat nu weer op gebaseerd ?

 • Frans Kwast

  Over het algemeen vind ik de reacties van bepaalde lezers, op de inhoud van de artikelen in de orkaan, niet bepaald getuigen van enige kennis van zaken over de vermelde inhoud. Dat maakt het echter ook wel weer grappig. Zonder die reacties wordt het een saaie boel in de orkaan. Dan de eeuwigdurende kritiek op de plaatselijke overheid, ik hoor en lees als rechtgeaarde Zaandammer al 50 jaar niks anders dan het deugt niet of het is niet goed, dus ik zou zeggen vooral doorgaan dan komt het vast goed met Zaanstad!

 • Erik Esteie

  Ik ben blij dat de gemeente Zaanstad moed toont door de kermis door te laten gaan, er zijn andere gerenomeerde kermis steden die het niet aangedurft hebben(Purmerend, Volendam en Weert, om er een paar te noemen)

  Ik hoop dat de gemeente ook het sta geld dit jaar aangepast heeft zodat de exploitanten ook nog iets kunnen verdienen in deze moeilijke tijd

  Punt van kritiek, de mondkapjes plicht. In de crazy mouse een mondkapje op en in de breakdance niet? of omgekeerd, in de breakdance wel en in de crazy mouse niet…

  Ik hoop dat daar nog een touw aan vast te knopen is en het liefst laat ik het mondkapje thuis

  • Bert Versteeg

   Erik, je hebt kermissen en kermissen. De Kermis van Zaandam is een “doe kermis” met vele attracties, de kermissen in de meeste dorpen in Noord Holland zijn “zuip kermissen” Er zijn enkele attracties maar het vertier vind in het algemeen in de kroeg plaats.
   Daarom kun je de kermis in Zaandam niet vergelijken van die in Volendam of Assendelft en is het logisch dat die niet door gaan.
   Wat ik tot nu toe van de Zaandammer kermis heb gezien is dat er rondom hekken omheen staan en dat de ingang bij de Wilhelminabrug is waar een toezichthouder staat.
   De kermis wordt matig bezocht, althans, op de momenten dat ik er langs fietste, en lijkt alles heel gemoedelijk te gaan.
   En wat die mondkapjes betreft, als je weet dat het bij sommige attracties verplicht is dan moet je zorgen dat je die bij hebt en anders kan je er niet in.
   Bij de andere attracties en op het kermisterrein zelf heb je zelf de keuze. Het is nergens verboden om een mondkapje te dragen !

 • Erik Esteie

  Ik wil nog iets zeggen over het virus gedoe en ook ik onderschat de gevolgen niet van een nieuw virus. Echter, elk jaar(of paar jaar) ontstaat er een nieuw virus(wat ook nog eens muteert)

  Ook ik ben enorm bezorgd over de maatregelen die nu genomen worden om dit onder controle te krijgen en onderschrijf dus ook min of meer de zorgen die op dit onderwerp geuit zijn. Nu ga ik een griep virus niet met kanker vergelijken omdat dat twee totaal verschillende begrippen zijn maar ik zet wel zeer grote vraagtekens tussen de aanpak van het griep virus nu en de aanpak van twee jaar terug, twee jaar terug stierven er veel meer mensen aan dan nu en daar hoor je niemand over

  Ik ga niet in detail treden over de verdere verschillen tussen toen en nu maar er worden op dit moment vrijheden van ons afgepakt en onze economie wordt naar de knoppen geholpen en dit zeg ik al vanaf dag één van deze zogenaamde corona crisis

  Er wordt ons angst aangepraat en dit wordt grotendeels verspreid door de media(en sorry Orkaan, jullie deden hier net zo hard aan mee)

  Hierdoor is er een sfeer gecreerd waarin elke reactie die afwijkt van de gangbare norm als complot wordt gezien en dit is een bekend verschijnsel in de media.(en onder reaguurders) Je vermoord eerst iemands geloofwaardigheid door termen te gebruiken als complotdenker, of internet gekkie, aluhoedje, ga eens naar een psychiater, of noem maar op. Door deze karaktermoord hoef je je niet meer bezig te houden met argumenten want die doen er niet meer toe, de persoon die ze uit is sowieso gek en naar gekken luister je niet…

  Hier wil ik het verder bij laten en ga ik morgen genieten van de kermis in Hoorn en daarna bij de jaarlijkse Zaandamse kermis 😉

 • Jaap Meeuwsen

  @ Frans Kwast.
  U vind de reacties van bepaalde lezers niet bepaald getuigen van enige kennis van zaken over de vermelde inhoud.
  Ik zou zeggen kom maar op hoe het dan wel zit.
  En dat kritiek op de instanties iets echt Zaans zou zijn ?
  Komt over de hele wereld voor, zeker in deze rare tijden.
  Ook ik heb in het begin van deze crisis al gezegd dat deze maatregelen best een paar maanden vol te houden zijn maar dan gaat het nu eenmaal verslappen, doe je niks aan, zo zit de mens nu eenmaal in elkaar en uiteindelijk is angst toch een slechte raadgever.

  @Erik Estele
  Mee eens.
  Ik vergelijk kanker absoluut niet met dit virus als ziekte maar we moeten toch echt met beide benen op de grond blijven staan en toch ook een beetje relativeren.
  Feit is dat er in Nederland per jaar ruim 153.000 mensen overlijden
  waarvan 40.000 aan een vorm van kanker. En dan hebben we het nog niet over doden door dementie, hartziekten, beroertes enz.
  Corona is er nu ook één van, echter zitten we nu dus op zo’n 6.167 sterfgevallen. Dus…..?
  Dus om het nu in de media weer eens groot op te blazen wanneer er weer een ” uitbraak ” van het virus is geweest na een feestje met bv 4 besmettingen ?
  Nou, dat mag wel wat minder, heel graag, dank u.

  Een virus krijgen we niet onder de knie, nooit gelukt, zal ook nooit lukken.

  Erik, geniet van de kermis en het ( god zij dank ) koelere weer.

  • Erik Esteie

   Beste Jaap,

   Ik vrees dat we het feit dat mensen dood gaan hier niet gaan oplossen en ook de gezondheids maffia zal dit niet oplossen, wat ze ook bedenken 😉

   Mijn moeder had een mooie spreuk en daarmee eindig ik mijn deel in deze discussie

   “Van het concert des levens krijgt niemand een program”

 • Frenk van Heeswijk

  Mijn hele leven is een prikkelarme kermis.., ik ben op zoek naar een Booster

 • TonvanHeeswijk

  Kunnen Meeuwsen en Versteeg geen eigen column krijgen bij de Orkaan?

 • A. de Jong

  Idee!
  Misschien een regel invoeren dat een reactie niet meer dan een aantal woorden mag zijn.

  Ik merk dat mijn aandacht na 100 woorden al begint te verslappen.

  Als iemand kort en kracht formuleert, komt dat de leesbaarheid ten goede.

  • Erik Esteie

   Beste A. de Jong

   Misschien zegt het feit dat u niks meer begrijpt na 100 woorden meer over u dan over diegene waarvan u de draad kwijt raakt na het schrijven van 100 woorden.

   Ik vraag me trouwens af hoe u het hier op de Orkaan vol houd, of beperkt u zich wat lezen betreft alleen maar tot de 50 woorden foto’s?

   Tip, misschien is twitter iets voor u!

 • L. Dirksen

  Nergens lees ik dat de heer de Jong poneert niets meer te begrijpen na 100 woorden en helemaal niet dat hij de draad kwijt zou raken. Misschien zou de moderator van dit forum wat scherper kunnen zijn op reacties waarin geestesgesteldheid dan wel karaktereigenschappen van scribenten in twijfel worden getrokken?

  • pffffff,laat diegene zijn ongenoegen uiten ,hij is ws goed bij de tijd en de draad kwijt raken doe jijzelf ook ,een kermis met maatregelen,zo wat,het is geen huwelijk of begravenis.
   dan heb je wat te klagen.

 • A. De Jong

  Heer of mevrouw Dirksen, dank u wel.
  🙂

 • Erik van bakkum

  Ik heb gisteren (vrijdag avond) even gekeken hoe het loopt ,je kon beide zijde van de brug bij de kermis niet overkomen vanwege de drukte ,op het terrein zelf zal het misschien goed geregeld zijn ,maar daar in ieder geval niet.
  Alle mensen tegen elkaar aan staan leunend ,maar tja zaankanters zijn stoere mensen zij krijgen geen corona.
  Het is wel jammer dat andere bij bosjes doodgaan door deze ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *