Corona kost Zaanstad miljoenen

Zaanstad gaat in 2020 naar schatting € 9,6 miljoen extra kosten maken vanwege de coronacrisis. Zo’n € 6 miljoen zal waarschijnlijk door het Rijk gecompenseerd worden waardoor de rekening voor Zaanstad op € 3,8 miljoen neerkomt.

In 2021 zullen de naweeën van de crisis de gemeente € 5 miljoen kosten. Of het Rijk hier ook gaat bijspringen is onbekend.

Wethouder financiën Hans Krieger zegt in het persbericht van Zaanstad:

“Dit drukt ons opnieuw met de neus op de feiten. Met deze eerste doorrekening in handen zien we de impact van corona ook in economische zin en financiële zin. Corona laat diepe sporen na in onze gemeenschap en wij moeten ervoor zorgen dat we keuzes maken die ervoor zorgen dat we hier sterker uit kunnen komen.”

De inkomsten van de gemeente zijn ongeveer € 2 miljoen lager door het niet of minder innen van lokale heffingen. Ook op het gebied van werk en inkomen is de impact groot. De verwachting is dat er tussen de € 0,7 miljoen en € 4,7 miljoen extra nodig is.

“Dit zit vooral in extra mensen die in de bijstand terecht komen en meer mensen die gebruik maken van armoederegelingen. Ook de Tozo-regeling brengt fikse kosten met zich mee, maar deze worden geheel vergoed door het Rijk.”

Voor de verschillende Tozo-regelingen zijn in Zaanstad ruim 5000 aanvragen gedaan. Ruim 300 daarvan zijn afgewezen, een deel is nog in behandeling.

Foto boven: anti-lockdown demonstranten die afgelopen zondag meededen aan de demonstratie in Den Haag lieten ook sporen na bij het Stadhuis van Zaanstad.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Rinze Hiddink

    “Zaanstad gaat in 2020 naar schatting € 9,6 miljoen extra kosten maken vanwege de coronacrisis. Zo’n € 6 miljoen zal waarschijnlijk door het Rijk gecompenseerd worden waardoor de rekening voor Zaanstad op € 3,8 miljoen neerkomt.”

    Waar zit dat verschil van die 2 ton dan in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *