Scholen en horeca blijven dicht tot en met dinsdag 28 april. Ook alle andere regels die t/m 6 april golden, zoals de sluiting van bijvoorbeeld kapperszaken en sportkantines, blijven nog vier weken gehandhaafd.

Premier Rutte zei bij de persconferentie over de verlenging van de maatregelen dat ook na 28 mei de situatie nog niet ‘normaal’ wordt. Als er maatregelen afgebouwd worden, zal dat gefaseerd gebeuren.

Een week voor het einde van de verlengde ‘intelligente lockdown’, dus rond 21 april, zal het kabinet bekend maken of er opnieuw verlenging nodig is of dat regels versoepeld worden.

Mei-vakantie

Premier Rutte benadrukte dat afgeraden wordt om vakantieplannen voor Pasen of de mei-vakantie te maken. Die laatste vakantie begint op 25 april, dus vier dagen voordat de maatregelen (voorlopig) eindigen. Campings en vakantieparken zijn wel open, maar gemeenschappelijke douche- en toiletvoorzieningen zijn gesloten.

Bijeenkomsten waarvoor een vergunning nodig was, waren al tot 1 juni niet toegestaan. sport-evenementen, theater- en bioscoopvoorstellingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten zijn tot die datum niet toegestaan. Ook het verplicht afstand houden en het verbod op samenscholen blijft gehandhaafd.

Volgens Rutte vlakt de groei van het aantal patiënten af maar hij wees ook op het grote aantal sterfgevallen dat vandaag was geregistreerd (175), het hoogste tot nu toe.

Testen

Nederland gaat meer testen aldus minister De Jonge. Nu worden er zo’n 4000 tests per dag uitgevoerd. Dat wordt opgevoerd tot 17.500 waarbij eerst zorgpersoneel getest wordt, ook mensen die niet in ziekenhuizen werken. Daarna kunnen maximaal 29.000 mensen per dag worden getest.

Het aantal IC-bedden wordt uitgebreid naar 2.400 deze zondag, Daarnaast worden op andere plekken extra bedden gerealiseerd.

Zaanstreek

Het RIVM is gestopt met het registreren van besmettingen per gemeente. Ze maakt nu het aantal ziekenhuispatienten per gemeente bekend. Totaal zijn dat er in de Zaanstreek 42 op 31 maart: 32 uit Zaanstad, 2 uit Oostzaan en 8 uit Wormerland.

In het ZMC liggen op 31 maart 34 patiënten met corona, gister waren dat er 30.

corona zmc