Corona verslaan a/d Zaan: acties en initiatieven (update)

Crisis maakt soms ook inventief en creatief en doet nieuwe initiatieven ontstaan.

Hieronder een overzicht van (hulp)acties, vrijwilligers-initiatieven, acties van bedrijven en culturele instellingen, de situatie bij gemeenten, wooncorporaties en dierenzorg.

Ook een initiatief gespot of georganiseerd? Meld het bij De Orkaan.

Acties

Vrijdag 24 april de Hart voor Zaankanters Kwis om geld in te zamelen voor Zaanse bedrijven, organisaties of kleine zelfstandigen die door de Corona-crisis zijn gedupeerd. Prominente Zaankanters werken mee aan de kwis: burgemeester Jan Hamming, Henny Huisman en radio-dj Tim Klijn. De kwis is een initiatief van Wij zijn Zaankanters en de Culturele Raad Zaanstad. Deelnemen aan de kwis kan individueel of als team. Als deelnemer kies je een ‘goed doel’ en een bedrag je voor dit goede doel wilt doneren. Een ondernemer of organisatie die is getroffen door de coronacrisis kan zich aanmelden als goed doel of worden aangedragen door iemand die hem of haar wil steunen. De Hart voor Zaankanters Kwis vindt plaats op vrijdag 24 april om 20.00 uur en is te bekijken via www.hartvoorzaankanterskwis.nl. Geluksprofessor en medeorganisator Patrick van Hees zal de presentatie van de kwis voor zijn rekening nemen (foto onder).

Inzameling speelgoed en computers voor minimagezinnen door de Zaanse Uitdaging en Stadshart Zaandam. Dagelijks tussen 11.00 en 12.00 uur nieuw speelgoed en goed werkende ict-apparatuur inleveren in de Bullekerk, Westzijde 75. PC’s en laptops worden leeggemaakt en opnieuw geïnstalleerd. iPads/tablets voor mensen in quarantaine in het Zaans Medisch Centrum en verpleeghuizen.

Ook inbrengpunt van Voedselbank bij Bonifatiuskerk. Bemand op donderdag door vrijwilligers Louis Groen en wethouder Rita Noordzij: “mensen ruimen hun kasten op en brengen wat zij zelf niet nodig hebben naar de voedselbank. Mensen die eerst hamsteren maar nu denken ‘wat moet ik er mee, alles blijft verkrijgbaar’ dus naar de Voedselbank. Ook op dinsdag van 11-13 uur.

De Voedselbank vraagt om lang houdbaar voedsel: “pasta, rijst, alles in blik, ontbijtkoek, en aardappelpuree”, brengen op dinsdag, woensdag of donderdag van 10-13 uur op de Industrieweg 15C in Assendelft.

Voedselbank en Stichting Present kampen met personeelsgebrek. Present doet praktische klussen bij mensen zonder sociaal netwerk en zoekt ook nieuwe bestuursleden. Meldt u aan via info@presentzaanstreek.nl of bel de Voedselbank: 075-6414376

Bij Albert Hein Langeweide (Westerwatering) statiegeldbonnen doneren aan Wijkboerderij De Veldmuis (t/m 30 april), 100% gaat naar De Veldmuis.

Heb je voorverpakte beschermingsmiddelen over? Lever ze in bij de brandweerkazerne (Prins Bernhardplein 112, Zaandam) op werkdagen van 7:30 – 17:00 uur. Ze worden herverdeeld onder zorginstellingen.

Wie z’n buren wil helpen (boodschappen, babbeltje) kan dit achter het raam hangen (Corona buurthulp-pdf downloaden en uitprinten). Idee van Bas Sommeijer.

Buurtbewoners kunnen een Fronik Burenpakket voor een ander bestellen. Het pakket is er in twee varianten en bevat onder andere eieren, aardappels en een kaartje met daarop de tekst van de verzender.

Op Facebook is een Corona Hulp Groep Zaanstad gestart.

Online sport en spel voor kinderen bij ludios.nl (Zaandam).

Hier een link naar website van Zaanstad waar erg veel initiatieven op verzameld worden (ruim 100)

Cultuur

 • De Fabriek biedt online films aan.
 • Wouter Harbers streamt ’s ochtends van 11.00 tot 11.20 uur een koffieconcert via zijn live-stream.
 • Bij Danshotspot Van Kooten kan je online danslessen volgen.
 • ZaanPride (Zaanse Regenboogweek) is verplaatst naar 2021
 • Alle leden van de Bieb kunnen boeken bestellen en afhalen bij De Bieb Zaandam en Krommenie.
 • ZFC geeft mini-concerten in Zaandijk
 • Babel: geen excursies, geen bijeenkomsten maar Bloggen!
 • Krommenie, Noorderhoofdstraat 13, Corona proof muziek luisteren bij Eva Tebbe en Eef Van Breen (oortelefoontje meenemen)
 • Online expo bij PLAY ROOM (afbeelding boven) over ‘over stille steden, lege straten en een onzekere toekomst’, ook exclusief op afspraak 1:1.

Politiek en openbaar bestuur

 • Bij Burgerzaken in Wormerland kan je uitsluitend op afspraak terecht
 • In Zaanstad is er een beperkte bezetting, stadhuis alleen op afspraak te bezoeken
 • In Oostzaan is beperkte dienstverlening.

Vrijwel alle raads- en commissievergaderingen in Zaanstad zijn afgelast. Tot 1 mei zijn geen raadsvergaderingen in Wormerland. In Oostzaan wordt zonder publiek vergaderd.

Zaanstad roept op geen grof vuil weg te brengen vanwege de drukte bij het depot maar een afspraak voor ophalen te maken.

Extra maatregelen Wormerland voor ondernemers, verenigingen en stichtingen: betalingsregelingen, uitstel van betaling voor huur aan de gemeente en doorbetalen van toegekende subsidies, ook als de prestaties vanwege de coronacrisis niet zijn gehaald.

Corona-links

Wonen

Huurders kunnen via mail en telefoon met vragen terecht bij de corporaties. Dat geldt ook bij dreigende achterstand met betaling van de huur. Waar mogelijk proberen de corporaties regelingen te treffen met huurders. Corporaties passen hun dienstverlening zodanig aan dat waar dat kan, direct contact wordt vermeden.

Websites

van hees zaankanters voor elkaar

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *