Crisis maakt soms ook inventief en creatief en doet nieuwe initiatieven ontstaan.

Hieronder een overzicht van (hulp)acties, vrijwilligers-initiatieven, acties van bedrijven en culturele instellingen, de situatie bij gemeenten, wooncorporaties en dierenzorg.

Ook een initiatief gespot of georganiseerd? Meld het bij De Orkaan.

Acties

Inzameling speelgoed en computers (pc’s en laptops) voor minimagezinnen in Zaanstad. Kinderen in deze gezinnen hebben het nu extra moeilijk en zijn veelal niet in staat om lessen te volgen of om huiswerk te kunnen maken Actie van de Zaanse Uitdaging en het Stadshart Zaandam. Vanaf donderdag 9 april is het dagelijks tussen 11.00 en 12.00 uur mogelijk om nieuw speelgoed en goed werkende ict-apparatuur in te leveren in de Bullekerk, Westzijde 75. Bijvoorbeeld spellen, puzzels, knutsel- en tekenspullen, krijt, springtouwen, bellenblaas en dergelijke. PC’s en laptops worden door ICT vanaf Morgen, partner van de Zaanse Uitdaging, leeggemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Ook ipads/tablets zijn welkom voor mensen in quarantaine in het Zaans Medisch Centrum en verpleeghuizen.

Ook inbrengpunt van Voedselbank bij Bonifatiuskerk. Bemand op donderdag door vrijwilligers Louis Groen en wethouder Rita Noordzij: “mensen ruimen hun kasten op en brengen wat zij zelf niet nodig hebben naar de voedselbank. Mensen die eerst hamsteren maar nu denken ‘wat moet ik er mee, alles blijft verkrijgbaar’ dus naar de Voedselbank. Iedere dinsdag en donderdag van 11-13 uur.

De Voedselbank vraagt om lang houdbaar voedsel: “pasta, rijst, alles in blik, ontbijtkoek, en aardappelpuree”, brengen op dinsdag, woensdag of donderdag van 10-13 uur op de Industrieweg 15C in Assendelft.

Heb je voorverpakte beschermingsmiddelen over? Lever ze in bij de brandweerkazerne (Prins Bernhardplein 112, Zaandam) op werkdagen van 7:30 – 17:00 uur. Ze worden herverdeeld onder zorginstellingen.

Wie z’n buren wil helpen (boodschappen, babbeltje) kan dit achter het raam hangen (Corona buurthulp-pdf downloaden en uitprinten). Idee van Bas Sommeijer.

Buurtbewoners kunnen een Fronik Burenpakket voor een ander bestellen. Het pakket is er in twee varianten en bevat onder andere eieren, aardappels en een kaartje met daarop de tekst van de verzender.

Op Facebook is een Corona Hulp Groep Zaanstad gestart.

Voedselbank en Stichting Present kampen met personeelsgebrek. Present doet praktische klussen bij mensen zonder sociaal netwerk en zoekt ook nieuwe bestuursleden. Meldt u aan via info@presentzaanstreek.nl of bel de Voedselbank: 075-6414376

Hier een link naar website van Zaanstad waar erg veel initiatieven op verzameld worden (ruim 100).

Winkels en horeca

 • Op de markt in Zaandam en Wormerveer voorlopig alleen voedselkramen. Markten in Krommenie (dinsdag) en Wormer (vrijdag) zijn.
 • StadshartZaandambezorgt heeft zich gericht op bezorgen, 32 ondernemers hebben zich aangemeld
 • Bakery Institute lanceert #ikbakthuis op Instagram en Facebook.
 • Bij AH is er ’s morgens een speciaal ouderen-uurtje (70+)
 • Betaal met PIN (grens van contactloos betalen is nu € 50)

Sommige horeca-zaken zijn overgeschakeld op thuisbezorging (dat zagen we bij Brouwerij Hoop, Lab-44 en D’Swarte Walvis, Ciao Foodbar, Lust Catering) of heeft een take-away van hun zaak gemaakt. Bij coffeeshops spotten we meeneemwiet.

BIZ Zaandam ondersteunt dit jaar zonder al te veel administratieve poespas de ZaanPride, de Uitmarkt en de Ladiesfair (als ze doorgaan).

In Krommenie hebben Doka-winkeliers ontdekt dat Google soms onjuist openingstijden aangeeft. Volgens een mini-onderzoek van De Orkaan geldt dat ook voor andere Zaanse winkels, aangepaste openingstijden vanwege corona worden niet overal goed weergegeven. Eigenaren kunnen dat zelf wijzigen via Mijnbedrijf (inloggen). Op de website van de DOKA staat een overzicht van de winkels in Krommenie met juiste openingstijden.

Cultuur

 • De Fabriek biedt online films aan.
 • Wouter Harbers streamt ’s ochtends van 11.00 tot 11.20 uur een koffieconcert via zijn live-stream.
 • Bij Danshotspot Van Kooten kan je online danslessen volgen.
 • ZaanPride (Zaanse Regenboogweek) is verplaatst van juni naar augustus
 • Alle leden van de Bieb kunnen boeken bestellen en afhalen bij De Bieb Zaandam en Krommenie.
 • ZFC geeft mini-concerten in Zaandijk

Politiek en openbaar bestuur

 • Bij Burgerzaken in Wormerland kan je uitsluitend op afspraak terecht
 • In Zaanstad is er een beperkte bezetting, stadhuis alleen op afspraak te bezoeken
 • In Oostzaan is beperkte dienstverlening.

Vrijwel alle raads- en commissievergaderingen in Zaanstad zijn afgelast. Tot 1 mei zijn geen raadsvergaderingen in Wormerland. In Oostzaan wordt zonder publiek vergaderd.

Zaanstad roept op geen grof vuil weg te brengen vanwege de drukte bij het depot maar een afspraak voor ophalen te maken.

Extra maatregelen Wormerland voor ondernemers, verenigingen en stichtingen: betalingsregelingen, uitstel van betaling voor huur aan de gemeente en doorbetalen van toegekende subsidies, ook als de prestaties vanwege de coronacrisis niet zijn gehaald.

Corona-links

Wonen

Huurders kunnen via mail en telefoon met vragen terecht bij de corporaties. Dat geldt ook bij dreigende achterstand met betaling van de huur. Waar mogelijk proberen de corporaties regelingen te treffen met huurders. Corporaties passen hun dienstverlening zodanig aan dat waar dat kan, direct contact wordt vermeden.

Websites