Cultuurhuis-petitie passeert de 1250

Een kwart van de gewenste 5000 handtekeningen is binnen bij Kultuurklutser, de website waar de online petitie tegen het € 30 miljoen kostende cultuurcluster bij het Station Zaandam ondertekend kan worden.

Als de 5000 handtekeningen – van kiesgerechtigde inwoners van Zaanstad – binnen zijn, zal de procedure gestart worden om een referendum over de zaak te starten.

Of zo’n referendum er daadwerkelijk komt, is niet zeker. De coalitiepartijen interpreteren de referendum-verordening anders dan de oppositie. D66-vertegenwoordiger Jan de Vries zei tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 juni dat het onmogelijk was, er is immers al besluitvorming geweest.

Er moet echter nog minstens één belangrijk besluit komen, namelijk over de uiteindelijke kosten. Als die meer zijn dan de € 30 miljoen die is begroot, waardoor de extra € 470.000 per jaar die erin gestopt moet worden zal moeten worden verhoogd, ontstaat er een nieuwe situatie waarover wel degelijk besluitvorming moet komen.

Ruud Pauw van ROSA stelde daarentegen dat er voorbeelden waren van projecten die gestopt werden toen de bouwer al klaar stond.

Het initiatief De Fabriek is Uniek, waar vrijwilligers van filmhuis De Fabriek vorig jaar een petitie begonnen tegen de verhuizing, roept inmiddels ook alle 3000 ondertekenaars op de nieuwe petitie van de Kultuurklutsers te ondertekenen.

(foto van Kultuurklutser)

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan de Bruin

  De reactie van Jan de Vries van D’66 dat een referendum onmogelijk is, is een verkeerde voorstelling van zaken!
  Middels onze juridisch adviseur en in contact met de Hoge Raad is vastgesteld dat:
  DE RAAD KAN IN HET ALGEMEEN BELANG OP ALLE EERDER GENOMEN BESLUITEN TERUG KOMEN.
  INDIEN PERSONEN OF INSTELLINGEN DAARVAN SCHADE ONDERVINDEN DIENT DAT GECOMPENSEERD
  TE WORDEN.
  Jan de Bruin

 • ineke

  Alweer zo’n prestigeobject……. en de bewoners mogen het ophoesten.

 • hans valk

  natuurlijk stoppen
  het geld besteden aan zaken die allang hadden moeten uitgevoerd.
  als Zaanstad weer winst maakt, ja dan mogen ze er over gaan nadenken

 • Erwin

  IN GROTE LETTERS ZEG IK:
  WIE ONDERVIND HIER SCHADE VAN JAN? HEB JIJ DAT AL KUNNEN AANTONEN? ZIJN ER MENSEN DE DUPE? NEE! IS HET CULTUURCLUSTER EINDELIJK IETS WAT HIER ECHT IETS LAAT ZIEN?
  JA!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *