De eerste exemplaren van De Typhoon online

De Zaanse illegale oorlogskrant De Typhoon uit 1944 en 1945 is sinds kort vrijwel volledig online te bekijken. Ruim 70 jaar terug in de tijd.

De voorloper van Dagblad Zaanstreek was De Typhoon, aanvankelijk een zelfstandige Zaanse krant die in het oorlogsjaar 1944 werd opgericht. Het eerste nummer heette De Moffenzeef, vernoemd naar een apparaat dat voor een (illegale) radiozender werd geplaatst om de Duitse stoorzenders weg te filteren.

Na één nummer nam de krant al een andere naam aan: De Typhoon, vernoemd naar een Engels jachtvliegtuig, de Hawker Typhoon.

In de jaren zeventig fuseerde uitgever uitgeverij Stuurman met het Haarlems Dagblad waardoor de krant onderdeel werd van het Damiate-concern. In 1992 ging Damiate op in de Verenigde Noordhollandse Dagbladen die de concurrent De Zaanlander uitgaf. In 1992 hield De Typhoon op te bestaan en werd samen met De Zaanlander Dagblad Zaanstreek.

Het archief van Zaanstad beschikt over de allereerste exemplaren van De Typhoon en van het enige nummer van de Moffenzeef (10 oktober 1944). De Typhoon verscheen vanaf 12 oktober. De slogan van de krant luidde:

De Typhoon vraagt een luisterend oor.
Geef hem direct aan een ander door!

Via de website Delpher zijn een groot aantal exemplaren van De Typhoon online te bekijken (en te downloaden als pdf of jpg).

De eerste exemplaren bestonden uit velletjes die zo uit de typemachine kwamen. Hieronder een exemplaar van een paar weken later, waar al een logo in getekend was.

typhoon 26 november

In de loop van 1945 wordt de krant professioneler, op een drukpers gemaakt en met foto’s.

typhoon 1945

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *