De Geveltoerist #22: Bakkerij Excelsior

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, speeltuinvereniging, pakhuis, badhuis, café, hotel, winkel, weeshuis, ziekenhuis, gemaal, bakkerij, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, verf-, zeep-, veevoeder-, of machine-fabriek?

Vandaag: Bakkerij Excelsior (Valkstraat, Zaandam)

Orkaan-lezer Jan Nijkamp stuurde ons deze prachtige foto van het pand waar ooit Bakkerij Excelsior aan de Valkstraat nr 73 (Zaandam) zat. Het Gemeentearchief heeft een foto van het pand waar destijds Detex Painting Holland zat, uit 1989. Het mooie gevelopschrift is weggeschilderd.

In 2011 constateerde de brandweer – vermoedelijk na koperdiefstal – wateroverlast in het pand dat destijds in de steigers stond.

In de adresboeken is de bakkerij in 1924 al te vinden. Uit de Zaanwiki:

De Zaanse Coöperatieve Verbruiksvereniging Excelsior werd mogelijk al aan het einde van de 19e eeuw opgericht, maar de eerste bekende statuten dateren van 1926. Excelsior trachtte niet alleen haar leden zo goedkoop mogelijk te bedienen, maar maakte zich ook sterk tegen de nachtarbeid van bakkers. Onder de leden bevonden zich namelijk, naast een grote groep havenarbeiders, vooral veel werknemers van de broodfabriek van Verkade. De eigen bakkerij van Excelsior stond aan de Valkstraat. Een eigen winkel, vermoedelijk geopend beginjaren ’60 aan de Archangelstraat, rendeerde niet. In december 1965 ging Excelsior op in de Coöperatie Zaanstreek-Kennemerland.

Nadat Excelsior het pand verliet, heeft de firma Scholtens brood gebakken aan de Valkstraat. Hier de recente foto van Jan Nijkamp.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *