Wij kregen een persbericht van Mark Veurink, voorganger van de Menorah-kerk in Zaandam. Met een niet te versmaden aankondiging: “Zaanse kerken zetten deuren wijd open”. Er staat weliswaar geschreven “velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren” maar op zondag 16 en zondag 23 is iedereen in Zaanstreek geroepen.

Dan zetten acht Zaanse kerk hun deuren extra wagenwijd open om belangstellenden te ontvangen. Er staat weliswaar geschreven: “waar twee of drie vergaderd zijn in mijn naam, zie, daar zal Ik in hun midden zijn” maar in een kerk dat toch net even georganiseerder.

Hart voor Zaanstad, het netwerk van Zaanse kerken (lang niet allemaal overigens, we hebben nog veel meer kerken dan deze zeven), organiseert op 16 en 23 april een kerkproeverij.

“Die is bedoeld om geïnteresseerden op een laagdrempelige manier eens kennis te laten maken met de kerken in hun omgeving en de sfeer van een kerkdienst en kerkgemeenschap te ‘proeven’.”

“Kerken zijn er niet alleen maar voor zichzelf” schrijft Mark, “ze willen er zijn voor de samenleving en ook anderen laten delen in dat wat hen drijft en hoop geeft.”

Wie weleens wil weten wat er achter die kerkdeuren toch allemaal gebeurt op zondagochtend is van harte welkom om mee te proeven op 16 of 23 april. Deelnemende kerken op 16 april zijn: 

  • Kerk van de Nazarener – Zuideinde 22, Koog aan de Zaan – 10:30
  • CGK Westzaan – J.J. Allanstraat 185, Westzaan – 9:30
  • PKN Wormerveer – Noordeinde 21, Wormerveer – 10:00
  • PKN Westzaan – Kerkbuurt 37 (ingang Torenstraat), Westzaan – 10:00
  • Doopsgezind Zaanstreek – Noorderhoofdstraat 46, Krommenie – 10:00
  • Kerk in Westerwatering – P.A. van Meverstraat 9-11, Zaandam (in Het Baken) – 10:00
  • Menorah Zaanstad – Pascalstraat 4, Zaandam (in het Blaise Pascal College) – 10:00

Op 23 april kan iedereen een kijkje nemen in de Zaankerk aan de Drielse Wetering 50, Zaandam – 9:30 uur.