Czaar Peter… wie kent hem niet: een straat, een standbeeld, een huisje, een operettevereniging… Onze band met Rusland en het keurmerk van internationale betekenis van de Zaanse industrie.

En een mooi verhaal: de heerser van Rusland die in Zaandam scheepstimmerman wordt. Maar klopt het wel?

De Ontmaskering van Peter de Grote is muziektheater door BarokOpera Amsterdam, samengesteld uit drie korte komische opera’s die over de czaar zijn gemaakt, van Grétry (1790), Donizetti (1827) en Albert Lortzing (1837).

Volgens het Zaantheater

“een muziektheaterspektakel vol spraakverwarringen, verkleedpartijtjes, snorren en mutsen, geschiedenis, theatraal vuurwerk en muzikale hoogstandjes op authentieke instrumenten. Operafragmenten met de idealisering van Peter, de ‘nepnieuwsmachine van de 19de eeuw’, wisselen af met korte sketches en beeldende scènes over Rusland en Peter de Grote.”

Onder de naam Pjotr Michajlov ging de toen 25-jarige tsaar als stagiair aan het werk op een de beroemde Zaanse scheepswerven. Hij verbleef in het kleine houten huisje op de Krimp, het Czaar Peterhuisje, op een steenworp afstand van het Zaantheater.

De voorstelling wordt ondersteund door een speciaal samengesteld Zaans koor (77 volwassenen en 11 kinderen), ingestudeerd en begeleid in samenwerking met De Nationale Opera.

Voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding over de opera door Frédérique Chauvet.

Kaarten bestellen kan hier.