Poeh! De heren van der maatschappij ter bevordering van de geneeskunde hadden honderdvijfentwintig jaar geleden een druk programma! Zo wist de Provinciale en Asser Courant te melden.

De voorloper van KNMG, opgericht in 1849, bezocht tijdens de jaarvergadering het Amsterdamse Binnengasthuis en toog aansluitend naar Zaandam, waar de minerale bron lonkte!

Minerale bron? In Zaandam? (na het artikel tikken we verder)

Gister werd te ‘s-Hage de vergadering der maatschappij ter bevordering van de geneeskunde gehouden. Uit ’t jaarverslag bleek dat de afdeelingen stegen van 42 tot 45 met 1471 leden. Een voorstel van Schiedam, om een ondersteuningsfonds te vormen voor langdurige zieken, werd aangenomen. Na de pauze werden door de professoren Pel, Korteweg, Stokvisch en Betgans in het binnengasthuis klinische demonstraties gehouden. Daarna werd een boottocht gemaakt naar Zaandam voor het bezoek aan de minerale bron.

Czaar Peter Staalwater?

Wij dachten direct aan het staalwater dat de ondernemende Pieter Latenstein met zijn zwager Cornelis van de Stadt een blauwe maandag staalwater uit een bron, onder de naam Czaar Peter op de markt bracht. Zaanwiki leert ons:

In 1893 begonnen zij ook de Geneeskundige Staalwaterbron Czaar Peter, een onderneming die geen lang bestaan beschoren was.

In het gemeentearchief van Zaanstad vinden we een prachtig logo waaruit blijkt dat handige ondernemers ook toen al niet schroomden de geschiedenis uit te buiten. Wij associëren Czaar Peter meer met hout dan met staal, maar zij wisten het vast beter.

Waar de bron zich precies bevond (De Zaan?) en of het echt om het Czaar Peter-water van Latenstein en Van der Stadt ging in het krantenbericht, dat weten we niet. Misschien dat een slimme lezer…..?

Staalwater… wij vinden het wel mooi gevonden. Misschien een aanvulling op het toeristenassortiment van het Zaans Museum?