Zar und Zimmermann – in Sondershausen

Er is een Czaar Peterstraat, een Czaar Peterplantsoen, een operettevereniging Czaar Peter, een Czaar Peter standbeeld, een Czaar Peterhuisje, een handboogschutterij Czaar Peter, een Guesthouse Czaar Peter, een drumfanfare Czaar Peter. Dagblad Zaanstreek noemt de pollers in de Czaar Peterstraat Czaar Peterpaaltjes…

Maar – we geven het eerlijk toe – we wisten niet dat er ook een Czaar Peter-operette was. Maar die is er dus wel.

Je kan hem zelfs vanaf 16 juni gaan zien in het Duitse Sondershausen (Thüringen) waar de de operette zo’n drie weken lang in de open lucht wordt opgevoerd.

Zar und Zimmermann is een ‘komische opera’ in drie delen, met muziek van Albert Lortzing en een libretto van de composer gebaseerd op Georg Christian Römer’s “Der Bürgermeister von Saardam, oder Die zwei Peter”, wat weer gebaseerd was op het Franse toneelstuk “Le Bourgmestre de Saardam, ou Les deux Pierre”.

Uiteindelijk dus gebaseerd op het verblijf van Czaar Peter in Zaandam.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Anneke van Dok

  Ik meen me te herinneren dat de operette ook in Zaanstad is opgevoerd. Wel een tijdje geleden.

 • Co Rol

  Dat klopt. In 1973 werd onder leiding van Jan Schaap door koor en orkest van de Zaanstad Opera ‘Il borgomastro di Saardam’ uitgevoerd, met als stersolist Renato Capecchi.

 • De Orkaan

  Il borgomastro di Saardam is een andere operette, stamt uit 1827 en is van de hand van Gaetano Donizetti. Het libretto van Domenico Gilardoni is overigens gebaseerd hetzelfde toneelstuk “Le bourgmestre de Sardam, ou Les deux Pierres” waarop de operette Zar und Zimmermann op gebaseerd is.

 • Co Rol

  ‘Il borgomastro di Saardam’ is geen operette, maar een opera buffa. Een komische opera. Net als ‘Zar und Zimmermann’ overigens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *