“Kijk, zo doe je dat als je geen parkeerboete wil” mailde een van onze lezers ons, “slimme jongens die bouwvakkers”.

Een plank voor je nummerbord of een doekje ervoor… de scanauto mooi te slim af.

Die scanauto komt in het centrum op sommige plekken vaak meerdere keren per dag langs, en wie niet heeft betaald bij de automaat is meteen de pineut.

Doorgewinterde parkeerders hebben daar wat op gevonden. Zonder te betalen op een plek voor betaald parkeren staan, levert onherroepelijk een boete op, maar wie op de stoep, op het fietspad of op de rijweg staat, loopt veel minder kans bekeurd te worden.

Rustenbrug, Rozengracht, Hogendijk, Houthavenkade, Zuiddijk, Savornin Lohmanstraat, Peperstraat, Dam… overal staan auto’s geparkeerd op trottoirs, fietsstroken, in het voetgangersgebied en op de rijweg. Kennelijk vanuit de inschatting of ervaring dat de pakkans gering is. Maar afgedekte kentekenplaten hadden we in Zaandam nog niet eerder gezien.

Maar werkt het ook? We belden met de gemeente. Burgemeester Hamming (baas Handhaving) laat via zijn woordvoerder weten dat de scanauto structureel wordt ingezet voor handhaving van niet betalende parkeerders, dus “parkeerders die in parkeervakken staan en niet betaald hebben.” Maar volgens Zaanstad wordt er ook nog ‘regulier’ gecontroleerd:

“Er wordt zeker nog (fysiek) gecontroleerd op fout geparkeerde voertuigen. Dit maakt onderdeel uit van het reguliere werk van de boa’s dat dagelijks wordt uitgevoerd. Zeker als fout geparkeerde voertuigen voor verkeersonveilige situaties zorgen zijn we daar scherp op.

Als er voertuigen aangetroffen worden (of als wij melding ontvangen van) afgedekte kentekens handhaven we ook. Dit wordt echter niet door de parkeercontroleurs (van de scanauto) gedaan maar door de boa’s. De parkeercontroleur zijn toezichthouder en hebben deze bevoegdheid niet.”

In de laatste opmerking zit de crux. De scanauto komt dagelijks meerdere keren langs, terwijl boa’s veel minder vaak te zien zijn, en bovendien in moeten schatten of het een ‘verkeersonveilige situatie’ is voordat ze een bekeuring uitdelen.

De gemeente krijgt graag meldingen van inwoners (en van lezers van de Orkaan). Nu zijn wij geen opsporingsbrigade, en het melden van foutparkeerders zien we niet als onze taak. Wij laten het bij de constatering dat we veel auto’s aantreffen op fietspaden en trottoirs in het centrum. En dat levert onveilige situaties voor fietsers en voetgangers op.