De scanauto te slim af?

“Kijk, zo doe je dat als je geen parkeerboete wil” mailde een van onze lezers ons, “slimme jongens die bouwvakkers”.

Een plank voor je nummerbord of een doekje ervoor… de scanauto mooi te slim af.

Die scanauto komt in het centrum op sommige plekken vaak meerdere keren per dag langs, en wie niet heeft betaald bij de automaat is meteen de pineut.

Doorgewinterde parkeerders hebben daar wat op gevonden. Zonder te betalen op een plek voor betaald parkeren staan, levert onherroepelijk een boete op, maar wie op de stoep, op het fietspad of op de rijweg staat, loopt veel minder kans bekeurd te worden.

Rustenbrug, Rozengracht, Hogendijk, Houthavenkade, Zuiddijk, Savornin Lohmanstraat, Peperstraat, Dam… overal staan auto’s geparkeerd op trottoirs, fietsstroken, in het voetgangersgebied en op de rijweg. Kennelijk vanuit de inschatting of ervaring dat de pakkans gering is. Maar afgedekte kentekenplaten hadden we in Zaandam nog niet eerder gezien.

Maar werkt het ook? We belden met de gemeente. Burgemeester Hamming (baas Handhaving) laat via zijn woordvoerder weten dat de scanauto structureel wordt ingezet voor handhaving van niet betalende parkeerders, dus “parkeerders die in parkeervakken staan en niet betaald hebben.” Maar volgens Zaanstad wordt er ook nog ‘regulier’ gecontroleerd:

“Er wordt zeker nog (fysiek) gecontroleerd op fout geparkeerde voertuigen. Dit maakt onderdeel uit van het reguliere werk van de boa’s dat dagelijks wordt uitgevoerd. Zeker als fout geparkeerde voertuigen voor verkeersonveilige situaties zorgen zijn we daar scherp op.

Als er voertuigen aangetroffen worden (of als wij melding ontvangen van) afgedekte kentekens handhaven we ook. Dit wordt echter niet door de parkeercontroleurs (van de scanauto) gedaan maar door de boa’s. De parkeercontroleur zijn toezichthouder en hebben deze bevoegdheid niet.”

In de laatste opmerking zit de crux. De scanauto komt dagelijks meerdere keren langs, terwijl boa’s veel minder vaak te zien zijn, en bovendien in moeten schatten of het een ‘verkeersonveilige situatie’ is voordat ze een bekeuring uitdelen.

De gemeente krijgt graag meldingen van inwoners (en van lezers van de Orkaan). Nu zijn wij geen opsporingsbrigade, en het melden van foutparkeerders zien we niet als onze taak. Wij laten het bij de constatering dat we veel auto’s aantreffen op fietspaden en trottoirs in het centrum. En dat levert onveilige situaties voor fietsers en voetgangers op.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Marleen Verhoef

  De mensen willen wel een dagkaart kopen maar dat bestaat niet.
  Ze mogen maar 2 uur betaald parkeren.
  Ze werken de hele dag.en ze staan n.b. Niet op een parkeerplek maar op de stoep !

 • Theo Cornelissen

  Als ik het wel eens zie, denk ik, eigenlijk wel logisch. Als je van ’s morgens vroeg tot een uur of vier aan een klus bezig bent en je mag maximaal 2 uur parkeren, dan moet je wat.

 • Rob Poldner

  Sinds de scanauto’ s door het zg autoluwe centrum controleren heb ik bij ons in de buurt geen Boa meer gezien. Het gaat dus echt alleen om bekeuren en niet om handhaven…

  • Jacob Cabida

   Ja, dat is ook mijn indruk! Ik woon midden in de Russische Buurt, en sinds die scanauto rondrijdt heb ik geen parkeercontroleur meer gezien, terwijl voorheen zag ik ze 2 of 3 keer per dag door mijn straat lopen. Dus er wordt dus feitelijk niet meer gehandhaafd. En waarom het lastig is voor de bewoners als er een busje op de stoep staat, je zult maar moeilijk kunnen lopen dus een rollator gebruiken. Dan moet je dus met gevaar voor leven om dat busje heen lopen over de doorgaande weg voor autoverkeer!

 • Marco Verburg

  Bedrijven moeten gewoon een ontheffing aanvragen, net als in ieder stad waar ze een klus moeten doen. Dus als je op dit moment niet langer dan 2 uur mag staan, moet je jezelf niet asociaal opstellen door je kenteken te verbergen! Anderzijds moet de gemeente het parkeerbeleid eens opnieuw tegen het licht houden. En dan met name het zgn. straatparkeren. Waarom maximaal 2 uur! Als ik ga winkelen en daarna uit eten wil lukt dat niet. Dus ga ik lekker uit eten in m’n eigen woonplaats. Zeer onvriendelijk om dagjesmensen zo weg te jagen. Dat is toch niet gastvrij?!

 • Jolanda Kroes

  Het is echt verschrikkelijk als je als bewoner mensen over de vloer hebt en je laat ze binnen, begint een praatje en meldt ze daarna aan, dan ben je vaak al te laat….
  M’n vriendin had laatst ook een prent. Ze had netjes haar app aangezet, maar bleef net even langer dan twee uur bij ons thuis. Maar omdat het voor een babyshower was, heeft ze zichzelf aangemeld en wist dus niet dat dit maar twee uur kon.
  Meteen een bekeuring. Want het is absurt; ze rijden elk half uur langs hier!
  En buren die aan het verbouwen zijn en hun kofferbak open doen en in de weg staan, kunnen dagenlang fout parkeren. Zij krijgen geen bekeuring. Dit is toch de omgekeerde wereld. Geen idee waar ik moet zijn om de bekeuring van m’n vriendin teniet te doen. Dit lukt niet.
  En als ik de handhaving vraag om de buren aan te spreken over hun parkeergedrag, zeggen de dit al gedaan te hebben. Maar een bekeuring krijgen zij niet. Zij mogen dus weken lang onbetaald blijven foutparkeren…

  Ik zal Hamming eens mailen als ik zijn e-mailadres ergens kan vinden.

 • Josefien Gigengack-Kan

  Het is wachten op ongelukken. Voorheen zag je nog wel eens handhaving in de winkelstraat van Krommenie en stond er af en toe een auto de stoep te blokkeren. Vandaag de dag is het slalommen voor voetgangers tussen stoep en straat. We hebben hier heel wat dagbestedingen en zorginstellingen en dus veel mensen met rolstoel en rollators, je houdt je hart vast. Komt nog bij dat de los/laad plaats bijna altijd vol staat met auto’s die niet aan het lossen zijn en de vrachtwagens die de winkels komen bevoorraden zo een half uur de straat noodgedwongen blokkeren. Burgemeester Hamming, ik hoop dat hier iets aangedaan kan worden.

 • Louis Dirksen

  Duidelijke zaak: in Zaanstad moet je niet wezen voor werk, langdurig bezoek of vermaak.

  Rijmt ook nog……

 • H. Thesing

  Nu mijn ervaring met de scanauto.
  Een paar welken geleden reed ik vanaf het Rustenburg de Rozengracht op.
  Aan het einde van de Rozengracht zocht ik een parkeerplek.
  Die zag ik niet zo snel, mede doordat er een grote vrachtwagen dwars op de Rozengracht geparkeerd stond om te lossen bij de Hema. Het was erg onoverzichtelijk.
  Ik stond even stil en op dat moment komt de scanauto langsrijden.
  En wat gebeurt er? Ik wordt gescand en krijg een bekeuring.
  Conclusie:
  Ook al zit je nog in de auto en bent niet geparkeerd, dan krijg je toch een bekeuring.
  Ik zou iedereen aanraden om het centrum van Zaandam te mijden en lekker boodschappen te gaan doen in Wormerveer of Krommenie.
  Mij zien ze niet meer in Zaandam.

 • H. Thesing

  Hans,
  Bedankt voor je bericht.
  Natuurlijk kom ik op voor mijn recht.
  Maar het is allemaal weer werk om bezwaar te maken.
  En dan nog moet je maar je gelijk krijgen, ook al sta je in dit geval volledig in je recht.
  Als ik een uitslag heb, zal ik dat even delen op de Orkaan.

  • Louis Dirksen

   Kijk en dat is precies de reden dat ze mij nooit meer in Zaandam city zien.
   Op bezoek/winkelen/ uitgaan en dan tijdens die activiteit met de dreiging van een maandenlange procedure in het achterhoofd rondlopen omdat een gemeentelijke apoaratsjik vindt dat hij hoe dan ook een bon moet schrijven, nee dat voelt niet lekker….

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *