De foto boven werd afgelopen donderdag gemaakt door Els Wijngaard vanuit woontoren de Lotus. Op dat moment was De Orkaan aan boord om mee te kijken naar een potentieel vast aanlegplekje voor het prachtige schip.

Inmiddels bereikt de Shtandart de sluis van IJmuiden, terwijl Jacob Reitsma van werkgroep Maritiem van Zaans Erfgoed beneden in de kombuis Borsjtsj staat klaar te maken voor de bemanning. Hij zal meevaren tot aan Harlingen, maar zal daarbij de handen stevig uit de mouwen moeten steken. Kapitein Vladimir Martous houdt niet van klaplopers. Zojuist stak Jacob zijn hoofd even boven de reling om de sluis voor ons te filmen:

Gistermiddag stapte Jacob al aan boord, waar hij een stoomcursus kreeg en… Alexander, de zoon van de kapitein ontmoette! Alexander kennen wij nog van vorig jaar.

Sinds vorig jaar is hij minimaal een halve meter gegroeid! Dit filmpje maakten we in september 2020:

Nadat Jacob het kraaiennest in was gejaagd mocht hij wat eten en daarna vroeg naar bed om gezond weer op te kunnen.

Gave sandalen, Jacob!
De kapitein!
Nog een klein luchtje scheppen…
Tanden poetsen bij de enige wastafel aan boord

De nacht was afzien:

‘slechte nacht, moeilijk uit de kooi te klimmen, alles en iedereen dicht op elkaar naast de wasmachine.’

Gelukkig bestond het ontbijt uit de lekkerste pap die Jacob in in 40 jaar had gegeten. Maar dat kwam omdat hij al 40 jaar geen pap meer had gegeten. Daarna moest iedereen aantreden op het dek zodat de vlag gehesen kon worden en de taken verdeeld. Daarna gingen de trossen los.

taken uitdelen
De trossen. Ze mochten los.

Hoewel Jacob verwacht had dat hij kapitein zou worden, of tenminste zijn rechterhand, werd hij ingedeeld in de keukenploeg:

Zijn koksmaatje kijkt blijer:

Na het passeren van de sluis, verloren we het contact met kok Jacob. Hij meldt zich vast zodra hij Harlingen bereikt.