Debat over Nuon-terrein en sluis Zaandam bij Babel

Wat moet er gebeuren met het gebied rondom de sluis van Zaandam en het voormalige Nuon-terrein (gashouderterrein) langs de Zaan? Op 28 oktober wordt daarover gedebatteerd bij Babel.

Het debat wordt afgetrapt door Edzo Bindels, partner van West 8 urban design & landscape architectuur, die zijn visie op het Sluiskwartier en het Nuon-terrein zal geven.

Daarna wordt het plan toegelicht dat al voor de crisis door Tekton Architekten voor het gashouder-terrein werd ontworpen. Onlangs werd bekend dat het terrein verkocht is aan projectontwikkelaar Verwelius. De stedenbouwkundige die namens Verwelius bezig is met de verkaveling en een vertegenwoordiger van Verwelius zijn ook aanwezig.

Nuon-03-1140x600 gashouder

In het panel dat zal reageren op de visies zitten Onno Vlaanderen, architect en lid van het kwaliteitsteam ZaanIJ, Edward Zevenbergen, ontwikkelingsmanager van het Bouwfonds, Ton Schaap, voormalig lector Design in Urbanisme aan de Academie van Bouwkunst (AvB) en supervisor Houthavens, IJburg en Oostelijk Havengebied Amsterdam en Aart Oxenaar, voormalig directeur AvB en nu directeur Monumenten en Archeologie Amsterdam.

Het publiek wordt uitgenodigd mee te denken en te praten naar aanleiding van de presentaties en reacties van het panel. De uitkomst van het debat kan mogelijk input leveren voor het stedelijk programma “ Plan voor de Stad”, dat de gemeente Zaanstad samen met haar bewoners en andere partners in de komende periode wil ontwikkelen.

Het debat is op woensdag 28 oktober in De Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer. Aanvang 19.30 uur – inloop vanaf 19.00 uur.

 

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Zaanstrand Zaandam

  Het enige initiatief van betekenis, wat breed gesteund wordt door inwoners en gemeente (politiek en ambtenaren) maar wat werd gefrustreerd door de tijdelijke eigenaren van de grond, is nog steeds het (slapende) Zaanstrand Zaandam. Jammer dat dat initiatief ontbreekt als (tijdelijke) invulling. Zeker omdat er nogal wat moet gebeuren om het terrein bouwrijp te maken ivm het gasverdeelstation en de hoge druk gasleiding om de zuidkant van het terrein…

 • hans valk

  een mooi en gaaf plan van Tekton. jammer dat het daar niet kan komen.
  hebben jullie weleens staan wachten in de Westzijde voor het stoplicht bij de Bernard brug en als de brug open staat? Zo ja, dan staat er een file tot aan Verkade aan toe. als het plan van Tekton doorgang zou vinden met zo’n 200 woningen a 2 auto’s per woningen, dat betekent dat die auto’s op eigen erf geparkeerd bijna nooit de straat op kunnen door de file’s die daar staan.
  het is nu al een crime voor de fietsers die er tussen door moeten wurgen
  in de negentiger jaren was de roep van stedenbouw om meer doorkijkjes te maken in de Zaanoever wand. Nu kan de Gemeente Zaanstad dat waarmaken door daar een pleintje te creëren, waar het goed toeven is met een gezicht op het Monethuis. het is daar levendig op de Zaan.
  voor de fietsers zal het ook een uitkomst zijn en wat te denken voor de bewoners van de Orionpanden die dan in de schaduw komen te staan van de 65 meter hoge torens van het Gasfabriek terrein.

  het te gelde maken van het gasfabriek terrein is wel een hoge prijs voor de burger.
  nee, het prachtig plan van Tekton moet ergens anders komen in Zaanstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *