Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de wolkenkrabbers op het gashouderterrein aan de Westzijde in Zaandam (er is al hoogbouw op die plek, maar de plannen waren aanvankelijk helemaal anders).

Wat? Waar? Wanneer?

De plannen dateren van 2006 en zouden in 2011 gerealiseerd moeten zijn. Rabo Vastgoed, Gies­bers Almere en Par­teon Projectontwikkeling waren de opdrachtgevers. Tekton Architecten uit Amsterdam tekende voor het ontwerp van de Nuonlocatie. Het project zou uit appartementen langs de Westzijde bestaan en twee ‘wolkenkrabbers’ langs de Zaan. De hoogste had ruim 20 woonlagen en zou daarmee meer dan 60 meter hoog worden.

Het kwam niet van/uit de grond. In 2015 werden er nieuwe plannen gemaakt. Ook daar appartementen en hoogbouw, maar meer bescheiden.

En wat nu?

Op de gedroomde plek wordt de Industrieel gebouwd. De appartementen langs de Westzijde zijn al klaar. De hoogbouw aan de Zaan nadert z’n voltooiing. Onder impressies, bouw en realisatie van wat er wel kwam.

Wat kwam er niet?

Dit krijgen we nooit te zien.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…