Zaanse Dromen #21: NUON-wolkenkrabber

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de wolkenkrabbers op het gashouderterrein aan de Westzijde in Zaandam (er is al hoogbouw op die plek, maar de plannen waren aanvankelijk helemaal anders).

Wat? Waar? Wanneer?

De plannen dateren van 2006 en zouden in 2011 gerealiseerd moeten zijn. Rabo Vastgoed, Gies­bers Almere en Par­teon Projectontwikkeling waren de opdrachtgevers. Tekton Architecten uit Amsterdam tekende voor het ontwerp van de Nuonlocatie. Het project zou uit appartementen langs de Westzijde bestaan en twee ‘wolkenkrabbers’ langs de Zaan. De hoogste had ruim 20 woonlagen en zou daarmee meer dan 60 meter hoog worden.

Het kwam niet van/uit de grond. In 2015 werden er nieuwe plannen gemaakt. Ook daar appartementen en hoogbouw, maar meer bescheiden.

En wat nu?

Op de gedroomde plek wordt de Industrieel gebouwd. De appartementen langs de Westzijde zijn al klaar. De hoogbouw aan de Zaan nadert z’n voltooiing. Onder impressies, bouw en realisatie van wat er wel kwam.

Wat kwam er niet?

Dit krijgen we nooit te zien.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

2 reacties

  • ja, toch zeer jammer helaas. de Grond raakt ook bijna op, dus dan maar hier en daar de Hoogte in . meer Huurwoningen per M2, dus meer beschikbaar dan Laagbouw ! ach, nw plek zoeken. mischien westzijderveld, of achter Rooswijk, of wormerveer , Assendelft ook plek zat ,cdaar zijn ze nog lang niet klaar met Bouwen

  • B Beek

    Eeuwig zonde, dit waren mooie plannen. Zoveel beter dan die inspiratieloze muur van een gebouw wat er nu staat. Deze architect heeft het vak esthetiek duidelijk overgeslagen op school.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *