De helft van het afgebrande Italiaanse restaurant Porto Fino aan de Rozengracht in Zaandam wordt gesloopt. Nummer 66 is zodanig aangetast dat het helemaal tegen de vlakte gaat. Nummer 64 (waar de hoofdingang was) blijft staan en wordt verbouwd, op de plek van 66 komt nieuwbouw.

In februari van dit jaar ging het restaurant grotendeels in vlammen op. De brand die achter de bar was begonnen, verspreide zich snel door het hele gebouw. De bewoners die boven de zaak woonden konden zich (met hamster) in veiligheid brengen.

De buitenkant staat nog maar binnen moet alles gestript worden voordat aan de restauratie en herinrichting kan worden begonnen. Dat zal – als alles meezit – pas eind 2024 gebeuren. Terugkeer naar de vertrouwde plek is wel het streven.

In april van dit jaar opende Porto Fino op de Zuiddijk 39, waar eerder de Provincie een kantoor had. Ooit zat hier het befaamde Café (‘Huize’) Lammes. De nieuwe tijdelijke vestiging was alleen voor afhalen en bezorgen.

Op 21 augustus brak opnieuw brand uit in het pand. De brand begon in de garage op nummer 64, maar sloeg over naar het andere deel dat op 66 zit. Brandstichting werd vermoed. Op camerabeelden was te zien hoe twee of drie jeugdige personen van het pand wegrennen.

Lees:

Door Piet Bakker, extra informatie van eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.