Donderdag actiedag: zondagsdiensten ZMC

Komende donderdag, 16 maart, worden er op het ZMC alleen zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat 24 uur lang alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

Het is geen staking, alle medewerkers gaan gewoon naar het ziekenhuis. Wel zullen er speciale publieksacties worden georganiseerd.

Het zorgpersoneel in 64 ziekenhuizen doet mee aan de actie. De vakbonden eisen van de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) onder andere 10 procent loonsverhoging, volledige reiskostenvergoeding en het recht om niet bereikbaar te hoeven zijn buiten diensturen.

Het ZMC laat weten ‘begrip’ te hebben voor de actie maar vindt ook dat de zorg ‘betaalbaar’ moet blijven’.

“Het bestuur van het Zaans Medisch Centrum heeft veel begrip voor de wens van een passende cao, met een beloning die recht doet aan het harde en intensieve werk in de zorg. En daarnaast ook afspraken bevat die het werkplezier bevorderen. Tegelijkertijd moet het ook betaalbaar zijn. Dat is een puzzel die aan de onderhandeltafel wordt gemaakt.

We hebben ook begrip dat collega’s hun wensen kracht willen bijzetten door middel van acties. We zijn in goed overleg met het Zaanse actiecomité zodat de acties aangekondigd en voorbereid kunnen verlopen, zodat de patiënt en bezoeker er zo min mogelijk last van ondervindt. Maar helemaal voorkomen kunnen we dat helaas niet. We hopen dat de gesprekken snel weer verder gaan en er een uitkomst komt die aan alle partijen recht doet.”

Ook e medisch specialisten doen mee aan de actie:

“De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Federatie Medisch Specialisten vinden het belangrijk dat medisch specialisten en andere zorgprofessionals in dienstverband meedoen aan de actiedag, zodat alle ziekenhuismedewerkers samen duidelijk maken dat er een betere cao moet komen.”

Vakbond FNV heeft regels gemaakt voor de actie:

“Tijdens een zondagsdienst wordt er niet gestaakt. Iedereen die ingeroosterd is, moet aanwezig zijn.
Officieel moet iedereen zich die dag met ‘werk’ bezighouden. Dit geldt ook voor activiteiten door de dag heen.
Activiteiten mogen de patiëntenzorg die wel doorgaat nooit belemmeren. De inzet voor spoedzorg moet ten allen tijde gegarandeerd zijn.”

Lees ook: Medewerkers ZMC gaan in maart staken 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *