Doorstart voor Van Gelder een feit

10 februari ontvingen we een persbericht waarin Crown en van Gelder aankondigde dat het failliet verklaarde bedrijf was verkocht en dat de werkzaamheden weer zouden worden hervat. De woordvoerder wilde toen nog niet definitief verklappen wie de grote weldoener was, omdat niet alles rond was.

Inmiddels is bevestigd dat het om het Californische Epac Technology gaat. Zij waren al jarenlang klant bij Van Gelder. De (papieren) vlag hangt er goed bij laat het bedrijf weten:

"Niet alleen bevindt CVG zich nu in de beste financiële positie in onze 126-jarige geschiedenis (schuldenvrij met 30 miljoen euro aan eigen vermogen), we zullen dit jaar zelfs in staat zijn om ons personeelsbestand van 250 te laten groeien."

Afgelopen januari meldden we dat het bedrijf dat ooit in Wormer in 1845 werd gestart door de drie neven Pieter van Gelder, Pieter van Gelder en Pieter van Gelder (!) in papiermolen De Eendragt, failliet was verklaard. Maar het bedrijf is gered. 


Van Gelder was een begrip in Wormer en omgeving. De fabriek groeide uit tot een indrukwekkend complex, gelegen langs de Westerveersloot die via de Bartelsluis uitmondde in de Zaan. De fabriek in Wormer bleef tot 1980 in bedrijf. Een jaar later werd het moederconcern failliet verklaard.

Crown Van Gelder is in 1983 in Velsen vanuit de failliete boedel opgericht. In Velsen was de fabriek in 1896 opgericht door Pieter Smidt van Gelder. Er werd in het begin vooral krantenpapier gemaakt.

Het bedrijf was in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Andlinger & Company. De ‘Crown’ in de naam is het gevolg van samenwerking in 1963 met het Amerikaanse bedrijf Crown Zellerbach. Hoge energiekosten en dito prijzen voor grondstoffen hebben het bedrijf uiteindelijk de das om gedaan.

Het bedrijf Van Gelder speelde ook een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Monumenten Spreken maakte een film over die tijd. (onder de video meer links en foto’s)

Lees ook:

Foto boven: Wim Krijt, onder: foto’s van de oude fabriek en van de voorloper: molen de Eendracht (of Eendracht)

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *