Doorstart voor Van Gelder 

We ontvingen zojuist een mooi persbericht: 

“Crown Van Gelder is zeer verheugd aan te kondigen dat het bedrijf is gekocht en dat we onze activiteiten in minder dan twee weken zullen hervatten.” 

Afgelopen januari meldden we dat het bedrijf dat ooit in Wormer in 1845 werd gestart door de drie neven Pieter van Gelder, Pieter van Gelder en Pieter van Gelder (!) in papiermolen De Eendragt, failliet was verklaard. Maar het bedrijf is gered. 

We bellen met de woordvoerder om te vragen wie de geldschieter/held is die het schip weer zal laten varen. Helaas blijft dat nog even geheim: 

‘De partner waar we mee verder gaan wordt op een later moment bekend gemaakt. Dit omdat nog niet alles rond is. We gaan beginnen met de opstart en de medewerkers zijn al op de hoogte gebracht.’ 

Bij Crown Van Gelder gaan ze ervan uit dat het overgrote deel van de medewerkers er klaar voor is om weer aan de slag te gaan. 


Van Gelder was een begrip in Wormer en omgeving. De fabriek groeide uit tot een indrukwekkend complex, gelegen langs de Westerveersloot die via de Bartelsluis uitmondde in de Zaan. De fabriek in Wormer bleef tot 1980 in bedrijf. Een jaar later werd het moederconcern failliet verklaard.

Crown Van Gelder is in 1983 in Velsen vanuit de failliete boedel opgericht. In Velsen was de fabriek in 1896 opgericht door Pieter Smidt van Gelder. Er werd in het begin vooral krantenpapier gemaakt.

Het bedrijf is in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Andlinger & Company. De ‘Crown’ in de naam is het gevolg van samenwerking in 1963 met het Amerikaanse bedrijf Crown Zellerbach. Hoge energiekosten en dito prijzen voor grondstoffen hebben het bedrijf uiteindelijk de das om gedaan.

Het bedrijf Van Gelder speelde ook een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Monumenten Spreken maakte een film over die tijd. (onder de video meer links en foto’s)

Lees ook:

Foto boven: Wim Krijt, onder: foto’s van de oude fabriek en van de voorloper: molen de Eendracht (of Eendracht)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *