Dré Prijs hoofdredacteur Zaanradio, begint ZaanTV en stopt met Beeld van een Dorp

Dré Prijs is de nieuwe hoofdredacteur van Zaanradio. Per 1 januari is hij de opvolger van Marco Kerkhoven die wegens privé-omstandigheden per 30 januari vertrekt bij Zaanradio.

Prijs zegt dat hij als hoofdredacteur de uitbouw van de nieuwssector (radio en internet) voor z’n rekening zal nemen en zich ook bezig zal gaan houden met de opzet van een tv-afdeling (TV Zaanstreek).

Bij Zaanradio werken meer dan 100 vrijwilligers. Voor medewerkers staat €12.000 op de begroting.

Beide taken zijn een grote uitdaging, Kerkhoven was ook verantwoordelijk voor de dagelijkse ochtendnieuwsshow, waarvan het voortbestaan niet zeker is. Ook de politieke bijdragen van Edwin Broekhuizen (In de Ban van de Zaan) gaan verdwijnen nu deze programmamaker naar Limburg verhuist.

TV Zaanstreek
De opbouw van een tv-afdeling is niet alleen inhoudelijk een grote klus, bovendien is het maken van tv een relatief dure aangelegenheid, waarvoor de gemeenten Zaanstad en Wormerland wellicht extra geld op tafel moeten gaan leggen. In de afgelopen jaren heeft Zaanradio vooral te maken gehad met bezuinigingen, waardoor deze ambitie des te opmerkelijker is. In het beleidsplan stelt Zaanradio ook dat de investeringen voor digitale tv “bijzonder hoog” zijn.

Zaanradio heeft een begroting van minder dan €100.000 – €80.000 komt van Zaanstad en €5.500 van Wormerland, de rest is reclame en sponsoring.

Beeld van een Dorp
De overstap heeft ingrijpende gevolgen voor de lokale nieuwsvoorziening in de derde Zaanse gemeente Oostzaan. Prijs kondigde vandaag op Facebook en de Website van Beeld van een Dorp aan dat de site op zwart gaat. Althans, “de uitgever” VOX POPS zou daartoe hebben besloten. Maar die uitgever is Dré Prijs dus zelf.

De reden zou zijn dat de WordPress-site ‘gehackt’ zou zijn volgens Prijs. Dat is hersteld en geen van de berichten is verloren (wat een optie is van WordPress omdat het extern draait) maar desalniettemin stopt Prijs ermee, op Facebook gaat het nog ‘enige’ tijd door, maar daar komt dus ook een einde aan.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Marco Kerkhoven is nog niet weg bij Zaanradio, hij vertrekt per 1 februari. In januari zal er een overdracht van taken plaatsvinden.

 • De Orkaan

  Dank voor de aanvulling.

 • Dré Prijs

  De ‘overstap’ naar omroep heeft niets te maken met het stopzetten van Beeld van een Dorp. Beeld was een platform waarop door verschillende mensen nieuws werd geplaatst. Heel jammer dat door reële problemen met databases de hele site is gevloerd. Over deze problemen is met WordPress contact gezocht. De site was ondergebracht bij BlueHost (uitstekende host). WordPress NL kon geen oplossing aandragen en verwees naar BlueHost. BlueHost liet – na een aantal contacten – weten niets te kunnen doen. De database én de back up waren foetsie. Vijf jaar werk naar de filistijnen en dus ook heel veel naslagwerk. Doorgaan betekende in feite helemaal opnieuw beginnen. Die keuze is dus niet gemaakt. Jammer voor Oostzaan, maar gelukkig is De Orkaan er nog, net als De Kompas, NHD, Dichtbij en natuurlijk de samenwerkende radiostations.

 • De Orkaan

  Dank voor de opheldering. De Orkaan gaat ook even bij de host – webreus – informeren hoe het zit. Misschien zelf ook maar even een lokale backup maken. Een gewaarschuwde site telt voor twee!

  Wel jammer voor Beeld van een Dorp. Wij van De Orkaan zijn voor zo veel mogelijk media. En voor samenwerken. Gaat Zaanradio ook met Radio9 samenwerken of gaat dit over het Noordhollandse Nieuws Netwerk met RTVNH?

 • Dré Prijs

  Zaanradio, Radio9 en de LOL hebben een intentieverklaring getekend voor verdergaande samenwerking. Daar doelde ik op in mijn reactie hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *