Dré Prijs is de nieuwe hoofdredacteur van Zaanradio. Per 1 januari is hij de opvolger van Marco Kerkhoven die wegens privé-omstandigheden per 30 januari vertrekt bij Zaanradio.

Prijs zegt dat hij als hoofdredacteur de uitbouw van de nieuwssector (radio en internet) voor z’n rekening zal nemen en zich ook bezig zal gaan houden met de opzet van een tv-afdeling (TV Zaanstreek).

Bij Zaanradio werken meer dan 100 vrijwilligers. Voor medewerkers staat €12.000 op de begroting.

Beide taken zijn een grote uitdaging, Kerkhoven was ook verantwoordelijk voor de dagelijkse ochtendnieuwsshow, waarvan het voortbestaan niet zeker is. Ook de politieke bijdragen van Edwin Broekhuizen (In de Ban van de Zaan) gaan verdwijnen nu deze programmamaker naar Limburg verhuist.

TV Zaanstreek
De opbouw van een tv-afdeling is niet alleen inhoudelijk een grote klus, bovendien is het maken van tv een relatief dure aangelegenheid, waarvoor de gemeenten Zaanstad en Wormerland wellicht extra geld op tafel moeten gaan leggen. In de afgelopen jaren heeft Zaanradio vooral te maken gehad met bezuinigingen, waardoor deze ambitie des te opmerkelijker is. In het beleidsplan stelt Zaanradio ook dat de investeringen voor digitale tv “bijzonder hoog” zijn.

Zaanradio heeft een begroting van minder dan €100.000 – €80.000 komt van Zaanstad en €5.500 van Wormerland, de rest is reclame en sponsoring.

Beeld van een Dorp
De overstap heeft ingrijpende gevolgen voor de lokale nieuwsvoorziening in de derde Zaanse gemeente Oostzaan. Prijs kondigde vandaag op Facebook en de Website van Beeld van een Dorp aan dat de site op zwart gaat. Althans, “de uitgever” VOX POPS zou daartoe hebben besloten. Maar die uitgever is Dré Prijs dus zelf.

De reden zou zijn dat de WordPress-site ‘gehackt’ zou zijn volgens Prijs. Dat is hersteld en geen van de berichten is verloren (wat een optie is van WordPress omdat het extern draait) maar desalniettemin stopt Prijs ermee, op Facebook gaat het nog ‘enige’ tijd door, maar daar komt dus ook een einde aan.