De Oostzaanse huisarts Derk Runhaar tweette zijn frustratie van zich af op maandagavond 15 oktober: “Eindstand avonddienst HAP: zelf 3x bedreigd in een poging zinnige zorg te leveren. Mijn team met top-triagisten: veelvoud daarvan. Bedreigen is het nieuwe eisen geworden…”

De tweet vond veel weerklank, hij werd snel 126 geretweet terwijl zo’n 80 mensen reageerden op de hartekreet.

(Een HAP is een Huisartsenpost, een triagist is een gespecialiseerde doktersassistent die bij de spoedeisende hulp op een huisartsenpost de urgentie van de klachten beoordeelt en patiënten doorverwijst.)

Op de website Medisch Contact – het orgaan voor huisartsen – interviewde Runhaar over zijn ervaringen:

“Twee keer werd ik aan de telefoon bedreigd. Denk aan verwensingen als ‘ik schop je een verlamming'” De derde bedreiging betrof een patiënt die – na door de triagist naar de eigen huisarts te zijn verwezen – op eigen gelegenheid naar de hap kwam en aldaar Runhaar dreigde over de balie te trekken.

Volgens de Oostzaanse huisarts wordt bedreiging steeds vaker “ingezet door patiënten om te manipuleren, om hun zin te krijgen. Ik denk dat mensen er steeds minder goed tegen kunnen om ‘nee’ te horen”.

Hij gaat geen aangifte omdat dat volgens hem zinloos is: “van collega’s die het wel deden hoor ik dat zaken meestal worden geseponeerd.”

Hier de originele tweet van Runhaar: