De tijdelijke huisartsenpost in Topsporthal De Koog voor mensen met corona-klachten, blijft daar voorlopig nog.

Het aantal mensen met corona-klachten neemt weliswaar af. Maar gezien de onzekere toekomst wordt de post nog niet opgeheven of afgebouwd.

Vanaf 20 maart dient de sporthal als speciale huisartsenpost waar mensen worden onderzocht die mogelijk corona hebben. De post is overdag bemand gedurende weekdagen, ’s avonds en in het weekend is de opvang in de speciale tent bij de spoedeisende hulp bij het ZMC.

Erik Schoofs, directeur huisartsenzorg Zaanstreek-Waterland, constateert ook dat het ‘minder wordt’ met de toestroom van patiënten met coronaklachten:

“gister konden we het met één huisarts aan, vandaag was het iets drukker, maar dat kan ook komen omdat het vlak voor het weekend is. Er worden inderdaad minder mensen ziek, maar de kunst is om dat vast te houden. Als de regels bij scholen en sporten worden verlicht, zou je ook kunnen verwachten dat het weer aan gaat trekken. We moeten de opvang makkelijk kunnen opschalen.”

De sportverenigingen die normaal gesproken gebruik maken van de hal mogen wel jongeren weer laten sporten, maar daarbij wordt geen gebruik gemaakt van de zaal of de kleedkamers.

Bekijk ook ons filmpje dat we in de Topsporthal maakten bij het tijdelijke huisartsenpost.

Het aantal corona-patiënten in het ZMC nam vandaag opnieuw af, nu liggen er 12 corona-patiënten in het ziekenhuis, begin april waren dat er nog zo’n 40.

zmc 31 april

Het aantal nieuwe Zaanse patiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen is vergeleken met het begin van april laag. Het aantal mensen dat in de Zaanstreek is overleden, bleef vandaag gelijk: 40 in Zaanstad, 6 in Wormerland en één in Oostzaan. Het aantal besmettingsgevallen in de Zaanstreek steeg vandaag met 4 naar 398 – 330 daarvan komen uit Zaanstad,

nieuwe corona patienten zaan 31 april

De cijfers van heel Nederland bevestigen dit beeld. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames neemt af, evenals het aantal IC-patiënten en het aantal sterfgevallen.

Het aantal daadwerkelijke besmettingen ligt hoger dan het aantal door het RIVM geregistreerde omdat niet iedereen met klachten getest wordt. Het aantal sterfgevallen is ook hoger (het zou thans om een factor 1,6 gaan) omdat niet iedereen die overlijdt getest is.