Hoewel de meeste bibliotheken gericht zijn op het aantrekken van kinderen, besloot de OBS Kogerveld het anders aan te pakken. Zij hebben namelijk een bijzondere bibliotheek geopend waarin ouders boeken kunnen lenen.

Het schoolteam heeft dit initiatief bedacht met de hulp van De Bieb: samen hopen ze met dit initiatief ouders aan te sporen boeken in huis te halen. Door lezen zo toegankelijk mogelijk te maken, wil de school ouders aanmoedigen om te lezen, en dan vooral samen met de kinderen. Voorlezen is niet alleen leuk, maar stimuleert ook de taalontwikkeling van kinderen. 

Om het leenprocess zo makkelijk mogelijk te maken, bedacht de school een simpel systeem. Elk boek is genummerd, en als een ouder iets wilt lenen, kunnen zij in een speciale map het nummer van het boek noteren samen met de naam van hun kind. Directrice Joyce vertelt ook dat er mensen klaarstaan om te helpen, zoals schoolleden of ouders die meehelpen in de school. 

Een cadeau erbij

Bij de eerste keer dat de ouders iets komen lenen, krijgen ze ook een leuk cadeau mee: samen met het boek dat ze lenen, ontvangen ze een gratis boek dat ze mogen houden.  Zo probeert de school meer ouders aan te trekken en te motiveren om de bieb eens een keerje te bezoeken. 

De basisschool is zich ook bewust van de verschillende achtergronden van leerlingen. Hierom heeft de bibliotheek een netwerk met allerlei boekenwinkels waardoor ze een wijde variatie aan boeken in de collectie hebben staan: van Pools tot Arabisch, er zit iets tussen voor iedereen. 

Omdat het doel vooral is om lezen zo toegangelijk mogelijk te maken, zijn de meeste exemplaren boeken prentboeken. Op deze manier kunnen ouders en kinderen ook aan de praat komen over bijvoorbeeld de plaatjes in de boeken. Er zijn nu al bijna 200 exemplaren te leen, en de collectie blijft groeien.

Door Sanchita Parajuli. Bronnen: persbericht OBS Kogerveldย en interview met de directeur. Foto’s: OBS Kogerveld.