De eerste schrijfmarathon van Amnesty International in het stadhuis van Zaanstad was een groot succes. Al jaren grijpen mensen 10 december – de dag van de mensenrechten – aan om brieven en kaarten te schrijven om het lot van politieke gevangenen in de hele wereld onder de aandacht te brengen.

Dit jaar heeft Amnesty voor het eerst ook burgemeesters uitgenodigd om met een brief aandacht te vragen voor mensen die wegens geloof of politieke opvattingen – veelal zonder proces – onder erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap verblijven, zonder uitzicht op vrijlating.

schrijftafelMeer dan honderd burgemeesters schreven een brief naar de autoriteiten om een betere behandeling van de met naam en toenaam genoemde gevangene te vragen.

Zaanstads burgemeester Geke Faber schreef in de hal van het stadhuis een brief naar China. Een flink aantal wethouders en raadsleden deed hetzelfde en gaf daar via Twitter en Facebook ruchtbaarheid aan. De lange schrijftafel trok steeds nieuwe schrijvers. Het ging zo goed dat organisatoren Bert Boer en Moniek van Zijl enveloppen en postzegels moesten bijhalen.

(foto’s & informatie Hans Bosma) – zie ook item bij Zaanradio.