Eeuwige grafrust in Zaanstad

2022 was een onrustig jaar voor begraafplaatsen in Zaanstad. De gemeente dreigde openbare begraafplaatsen in Westzaan, Zaandijk en Wormerveer (Marktstraat) te sluiten. Een verzoek om islamitisch te mogen begraven (met eeuwige grafrust) kon alleen maar ‘zoveel mogelijk’ worden gehonoreerd.

Over de sluiting van de begraafplaatsen was de coalitie het snel eens: dat was van de baan. En nu is ook de eeuwige grafrust toch een optie in Zaanstad.

Met ingang van 2023 is het mogelijk grafrecht voor onbepaalde tijd af te kopen op de begraafplaatsen in Zaandam (Zuiddijk), Wormerveer Noord en Krommenie (Blok). Wethouder Wessel Breunesse (GL) doet er wat ingewikkeld over in het persbericht dat door Zaanstad is verspreid: “We komen hiermee tegemoet aan een behoefte die bij verschillende groepen in de samenleving leeft.”

Zijn collega Slegers die er eerder over ging, schreef in januari 2022 overigens gewoon dat het om een verzoek vanuit islamitische hoek ging. Hij wilde destijds wel ‘voor onbepaalde tijd’ grond in erfpacht geven maar ‘eeuwig’ zat er bij de CDA’er niet in. In het officiële raadsvoorstel staat overigens wel om welke ‘groepen’ het gaat:

“De belangrijkste voorgestelde wijziging heeft betrekking op herhaalde verzoeken vanuit de Islamitische, Joodse en
Molukse gemeenschap om te komen tot een grafrecht voor onbepaalde tijd.”

Een ‘eigen’ islamitische begraafplaats wordt het dus niet.

Kindergraven

Er verandert overigens meer. De begraafplaatsen blijven langer open: “van 9.00 uur ’s ochtends tot zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur.”

Ook geeft Zaanstad alleen nog particuliere kindergraven uit, geen algemene kindergraven meer. Wethouder Breunesse:

“Nu kiezen ouders kiezen soms voor een algemeen graf. Een algemeen graf kan na 10 jaar niet meer worden verlengd. Bij vrijwel alle nabestaanden leidt dat tot veel verdriet. Door het tarief voor begraven in een particulier kindergraf te verlagen, staan nabestaanden niet voor hogere kosten maar is er wel de mogelijkheid om de graftermijn na 10 jaar te verlengen.”

De voorstellen worden waarschijnlijk begin november besproken in de gemeenteraad. Ook komt er een voorstel voor nieuwe begraaftarieven.

Foto: ingang Begraafplaats Zuiddijk (Zaandam).

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Fred Blijestein

    Geopend van 09.00 tot 21.00. Dat is nog nooit tot de begraafplaats in Krommenie doorgedrongen. Het hek is dag en nacht, het hele jaar door dus 24/7 geopend.

  • Gre Luttik

    Gelukkig dat dat idiote idee van Gerard Slegers om de begraafplaats van Westzaan te sluiten van de baan is.
    Hij heet dan wel Slegers maar is beslist geen Westzaner.
    Ik hoop dat hij in zijn nieuwe job nou eens normaal gaat doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *