Westzaan wil begraafplaats houden

Onder het motto ‘Handen af van onze begraafplaats’ is in Westzaan een actie op gang gekomen om de begraafplaats aan de Dolphijnstraat te behouden.

Zaanstad wil drie begraafplaatsen sluiten. Ook die aan de Marktstraat Wormerveer en aan Dr. Mulderstraat Zaandijk moeten weg. Maar in Westzaan leggen ze zich daar niet bij neer.

Vandaag is een online petitie gestart die binnen 4 uur al ruim 125 keer is getekend.

UPDATE: Petitie zondag 10 april al ruim 1.400 keer getekend.

Initiatiefnemers Rina Schenk en Ingrid Jahn stellen dat Zaanstad 20 jaar geleden ook al (tevergeefs) geprobeerd heeft de begraafplaats te sluiten. Maar ook nu is er verzet:

“Het leeft onder de Westzaners en de mensen die er een dierbare hebben begraven. De begraafplaats is een plek waar we onze dierbaren kunnen herdenken, voor een moment van bezinning, je vindt er rust, er is prachtige natuur en het is ons verleden en erfgoed. Het kan toch niet zo zijn dat je als Westzaner niet meer begraven kunt worden in Westzaan?”

Het plan van Zaanstad is om geen graven meer uit te geven en op termijn niet meer te laten begraven, het onderhoud te stoppen en de begraafplaats te sluiten.

Schenk en Jahn willen het gemeentebestuur op andere gedachten brengen middels de petitie.

In de plannen voor de gemeentelijke begraafplaatsen wordt wel ruimte vrijgemaakt voor een nieuwe islamitische begraafplaats, de motivatie van wethouder Gerard Slegers (CDA, wethouder Openbare Ruimte): “Eeuwigdurende grafrust is een groot goed”. Sluiting betekent overigens geen ‘ruiming’. Maar net als in bijvoorbeeld Koog a/d Zaan is de begraafplaats niet meer toegankelijk.

Voor De Orkaan is de begraafplaats een bijzondere plek. Twee van de initiatiefnemers van de (papieren) Orkaan uit de jaren tachtig, Aad Schoen en Erik ten Cate, liggen daar begraven. Vandaag (8 april) is de sterfdag van Aad Schoen.

Foto boven: de Dolphijnstraat door Derk Peeters (Typhoon, Gemeentearchief Zaanstad), onder het hek van de begraafplaats tijdens lichtjesavond.

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Jacob Cabida

  Opnieuw een treurig voorbeeld hoe gemeente Zaanstad met ons erfgoed omgaat! Ik ben niet helemaal precies op de hoogte. Maar heeft niet ten minste 1 van deze begraafplaatsen een monument status? Volgens mij was dat de begraafplaats op Westzaan.

  • Henk Luijt

   De begraafplaats aan de Marktstraat in Wormerveer is een gemeentelijk monument. De andere twee hebben helaas geen monumentale status.

   • Ger Docter

    Je praat er wel makkelijk over dus als het geen monumentale status is heeft, moet deze begraafplaats verdwijnen. Schaam je dat je er zo gemakkelijk over denkt.

 • Serieus?
  Sluiting betekent geen ruiming?
  Niet meer naar het graf van mijn vrouw kunnen?
  Is men zo ‘plat’ en ordinair?
  Ik ben sprakeloos.

 • P. Hoogkamer

  begraafplaats Dr. Jan Mulderstraat.,daar ligt de Historie van Zaandijk.
  Rosa plaats deze dodenakker met zn monumentale beukenbomen, met spoed op de gemeentelijke monumentenlijst alsjeblieft!!

 • hans van rheenen

  Rond of naast, achter of onder …

  het Verzetsplantsoen in Zaandam was nog niet eens zó lang geleden nog een begraafplaats …

  Ik kan er helaas géén verhalen over vinden of deze begraafplaats geruimd of zelfs helemaal bedolven is, behalve een krantenverhaal, dat bij graafwerk aan der rijweg ineens een mensenschedel naar boven werd gehaald.

  Als niet-Zaankanter voor mij een vreemd bijna Zaans cowboyverhaal, maar tòch, een heuse waarschuwing om dit soort gevoelige ingrepen nauwkeurigst te blijven onderzoeken/volgen.

  PS. Wie iets over een Gereformeerde begraafplaats bij het Verzetsplantsoen kan toevoegen, bevestigt mogelijk het gevoel van de betrokkene in Westzaan.

 • hans van rheenen

  Een TIP over een bijna onwaarschijnlijk verhaal, schatgraven op het kerkhof …
  toegestaan door de gemeente. Met bewijs.

  https://archief.zaanstad.nl/mediabank/zoek-in-de-beeldbank/detail/a799e0e0-c4e0-1b94-8854-7c6030b0c3d6

 • Peter van der Blom

  Mijn opa, oma, vader, moeder, zus en nog verdere familie liggen in Westzaan begraven! Mijn ooms , tantes en een nichtje! Mag ik dan geen van hun meer bezoeken? Waar halen ze het lef vandaan ! Niet te geloven! Maar wel een nieuwe islamitisch begraafplaats? Waar gaat het het hier naar toe in Nederland ? Kompleet de weg kwijt!

 • José Alders

  Begraafplaats Westzaan moet gewoon open blijven, dit is een plek midden in Westzaan, gecreëerd door Westzaners, voor Westzaners. De rust , de sfeer, de ruimte een mooiere plek om te rouwen is er niet voor de gemeenschap(vh Banne) Westzaan. Koester bestaande contouren des tijds, stop onnodige landsschapwijzigingen als gevolg van budget verschuiving. Zo fout beleid..zo fout..

  • P. Hoogkamer

   dat geld ook voor de Dr. Jan Mulderstraat. Elk dorp hoort zn eigen begraafplaats te hebben of te behouden.. Niks alleen in Zaandam een begraafplaats.
   Daar wil je als Zaandijker toch niet te rusten gelegd worden.

 • Jaap Meeuwsen

  Waarom zou het een monument moeten zijn ?
  Heeft gewoon alles te maken met respect voor de doden en nabestaanden.
  Je moet er van af blijven….punt.
  Maar ook nu zal het allemaal wel weer met de bekende bezuinigingen te maken hebben helaas.

  • Inge Kaaijk

   Dit is echt een onvoorstelbaar treurige en idioot domme beslissing. Dit is een van de mooiste plekken van de Zaanstreek. En dan heb ik het nog niet eens over mijn man en schoonvader die hier zijn begraven als laatste wens en die we niet meer zouden kunnen bezoeken?! Allemaal ff de petitie tekenen!!

 • Ton Lameijer

  Van wie is dit krankzinnige idee afkomstig? Heeft diegene wel eens nagedacht over het verdriet wat je mensen aan doet als je, je dierbaren niet meer kan gedenken op deze mooie en rustige plek. Alleen om het (te besparen) geld voor onderhoud? Nou dan weet ik ook nog wel een paar mogelijkheden voor de gemeente om te besparen. Ontsla diegene die deze sluiting bedacht heeft. Scheelt gauw 50.000 euro per jaar.

 • B Duust

  Geen woorden voor. En de paar die in mij opkomen, kan ik hier maar beter niet achterlaten.
  Wat een walgelijke Gemeente leven wij in! Hier ligt vast geen familie van hun begraven.
  Gemeente weet dit, elke Westzaner zal hier letterlijk voor gaan liggen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Willem Hol

  Het zou de gemeenteraad gesierd hebben als dit wereldvreemde voorstel VOOR de gemeenteraads verkiezing zou zijn gelanceerd!!

 • Gerrit Kimsma

  Onvergeeflijk, wat een fout. Wat een gebrek aan gevoel voor de dorpsgemeenschap. Je zult er maar een ouder of andere familieleden hebben liggen.
  Onaanvaardbaar voorstel.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *