Onder het motto ‘Handen af van onze begraafplaats’ is in Westzaan een actie op gang gekomen om de begraafplaats aan de Dolphijnstraat te behouden.

Zaanstad wil drie begraafplaatsen sluiten. Ook die aan de Marktstraat Wormerveer en aan Dr. Mulderstraat Zaandijk moeten weg. Maar in Westzaan leggen ze zich daar niet bij neer.

Vandaag is een online petitie gestart die binnen 4 uur al ruim 125 keer is getekend.

UPDATE: Petitie zondag 10 april al ruim 1.400 keer getekend.

Initiatiefnemers Rina Schenk en Ingrid Jahn stellen dat Zaanstad 20 jaar geleden ook al (tevergeefs) geprobeerd heeft de begraafplaats te sluiten. Maar ook nu is er verzet:

“Het leeft onder de Westzaners en de mensen die er een dierbare hebben begraven. De begraafplaats is een plek waar we onze dierbaren kunnen herdenken, voor een moment van bezinning, je vindt er rust, er is prachtige natuur en het is ons verleden en erfgoed. Het kan toch niet zo zijn dat je als Westzaner niet meer begraven kunt worden in Westzaan?”

Het plan van Zaanstad is om geen graven meer uit te geven en op termijn niet meer te laten begraven, het onderhoud te stoppen en de begraafplaats te sluiten.

Schenk en Jahn willen het gemeentebestuur op andere gedachten brengen middels de petitie.

In de plannen voor de gemeentelijke begraafplaatsen wordt wel ruimte vrijgemaakt voor een nieuwe islamitische begraafplaats, de motivatie van wethouder Gerard Slegers (CDA, wethouder Openbare Ruimte): “Eeuwigdurende grafrust is een groot goed”. Sluiting betekent overigens geen ‘ruiming’. Maar net als in bijvoorbeeld Koog a/d Zaan is de begraafplaats niet meer toegankelijk.

Voor De Orkaan is de begraafplaats een bijzondere plek. Twee van de initiatiefnemers van de (papieren) Orkaan uit de jaren tachtig, Aad Schoen en Erik ten Cate, liggen daar begraven. Vandaag (8 april) is de sterfdag van Aad Schoen.

Foto boven: de Dolphijnstraat door Derk Peeters (Typhoon, Gemeentearchief Zaanstad), onder het hek van de begraafplaats tijdens lichtjesavond.