Eigen station voor Koog aan de Zaan

Morgen wordt het nieuwe stationsnaambord ‘Zaandijk Zaanse Schans’ “feestelijk onthuld” in aanwezigheid van regionale NS- en ProRail-bobo’s en verkeerswethouder Addy Verschuren.

Maar ook station Koog Bloemwijk krijgt (na 84 jaar) een nieuwe naam: station Koog aan de Zaan. Geen feestelijkheden aldaar – maar wel een terugblik (en een foto van het nieuwe bod) bij De Orkaan.

María Domínguez stuurde via Facebook onderstaande foto naar De Orkaan. Het stationsbord van Koog aan de Zaan.

station-koog-ad-zaan

Hieronder het station in 1999 (foto gemeentearchief Zaanstad).

koog-bloemwijk-1999

De opening van de nieuwe halte Koog-Bloemwijk was op 16 juli 1959, de genodigden kwamen in een extra trein aan bij het station. De heer G.E. Leertouwer, chef van het exploitatiedistrict Amsterdam NS hield een toespraak en opende daarmee het station. Genodigden waren onder andere burgemeester L.A. Ankum. (foto gemeentearchief, door Haijo de Jong, Koog aan de Zaan).

koog-bloemwijk-1959

De eerste halte was in 1932-’33 gebouwd. Het gebouw overleefde de oorlog niet, het was geheel van hout en werd opgestookt in de hongerwinter. Foto van P. Buijs, Gemeentearchief Zaanstad.

koog-bloemwijk-voor-1959

Ook bij de Historische Vereniging Koog Zaandijk is een verhaal over het station (met foto’s) te vinden.

Eerder deze week schreven we al over station Zaandijk Zaanse Schans (vroeger: Koog Zaandijk), en ook van dat station hebben we al een foto.

zaandijk-zaanse-schans-hvkz

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *