Erfgoed-wandelgids voor Krommenie

Wandelen langs de historische hoogtepunten van Krommenie kon altijd al, maar nu dus ook met uitleg.

Op de Krommeniese erfgoedwandelgids ‘Ontdek het verleden in het heden’ wordt bij 19 panden aan Noorderhoofdstraat en Vlusch uitgelegd waarom ze zo bijzonder zijn.

Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman overhandigt vandaag het eerste exemplaar van de gids aan “een van de burgemeesters uit het verleden van Krommenie die een stempel hebben gezet op het dorp”.

Voor de vertegenwoordiger van het verleden kon de organisatie kiezen uit 19 burgemeesters (vanaf 1798) die allemaal hun stempel hebben gezet op Krommenie. Bijna unaniem is gekozen voor Jan Provily, ‘burrie’ van 1947 tot 1965 (overleden in 1977). Zijn bijnaam geeft zijn verdiensten voor Krommenie weer: Jan Rozenstruik, de burgervader met groene vingers (foto: Jaap de Jong).

De gids hoort bij een wandeling die winkeliersvereniging DOKA in samenwerking met het Historisch Genootschap Crommenie heeft uitgestippeld. De gids geeft informatie over 19 bezienswaardigheden.

Het boekje is gratis te krijgen bij DOKA-winkeliers. De uitgave is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Zaanstad.

De DOKA heeft het initiatief voor deze gids genomen naar aanleiding van een stadsexpeditie die vorig jaar in Krommenie is gehouden. De deelnemers waren verrast door de rijkdom aan historische huizen en bedrijfspanden. Van eenvoudige Zaanse arbeidershuisjes tot pronkstukken van kooplieden die hun huizen gebruikten om hun succes te etaleren.

Johan Duineveld, voorzitter van de DOKA:

“Krommenie zal geen trekpleister voor massatoeristen worden, maar is wel een interessant uitstapje voor liefhebbers van erfgoed, Zaanse houtbouw, mooie gevels, bijzondere kerken en oude, industriële panden. Er is veel te zien en te beleven in het leukste dorp van Zaanstad.”

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *