Journalist en publicist Erik Schaap schreef ‘De Geheime Dienst en De Zaanstreek 1945-2002’ als vervolg op zijn eerdere publicatie ‘Gleufhoeden’. Daarvoor maakte hij gebruik van nieuwe informatie en onderzoek in archieven die eerder niet toegankelijk waren. Communisten en andere vertegenwoordigers van het ‘rode gevaar’ werden scherp in de gaten gehouden.

Van sommige politici en activisten zijn enorme dossiers bijgehouden. CPN-voorman Marcus Bakker kon zich in de warme belangstelling van de inlichtingendiensten verheugen maar ook Peter Tange, later burgemeester van Wormerland trof ooit een ‘gleufhoed’ voor zijn deur aan. (Ook van Schaap zelf is een dossier, maar wat er allemaal van hem is opgeslagen, weet hij niet).

Het boek gaat over degenen die in de gaten werden gehouden, maar ook over degenen die het vuile werk deden zoals de Wormerse crimineel Lex Hester, politieman Sjoerd Bos, en de Oostzaanse CPN-wethouder Piet Bakker die tegelijkertijd BVD-medewerker was (dat hoofdstuk is integraal op De Orkaan te lezen).

Schaap dook in het schimmige wereldje van de geheime diensten en vertelde aan Piet Bakker van De Orkaan wat de Nederlandse geheime diensten uitspookten in de Zaanstreek.

De Orkaan podcast (Zaans nieuws) Β· Erik Schaap over de geheime dienst in de Zaanstreek

Door Piet Bakker en Di-Lan Sun. Foto: Kimberley Kat (De Orkaan).