Amsterdam staat bekend om haar nostalgische hoerenbuurt in het centrum, maar de activiteiten die het oudste beroep van de wereld meebrengen blijkt niet meer te passen bij de ambities van onze hoofdstad voor haar eigen binnengebied. 

In het kader daarvan werd geopperd een erotisch centrum te maken in Amsterdam-Zuid of Amsterdam-Noord, maar daar bleek het bestuur onder leiding van burgemeester Halsema op fel verzet te stuiten. Haar inwoners bleken not amused.

De oplossing bleek voordehand te liggen: De Noorder IJ-plas. 

De Noorder IJ-plas is gevoelsmatig nul procent Amsterdam, want het ligt veel dichter bij het bewoonde gebied van Oostzaan en Zaanstad, dit betekent dat eventuele ellende voor de Zaankanter is, en de druk op Amsterdam wegvalt. 

MRA-directeur Emiel Reiding laat weten blij te zijn met de oplossing: 

De komende jaren moeten moeilijke keuzes worden gemaakt. De opgaven zijn groot, net als de onzekerheden die daarbij horen. Maar we moeten brutaal zijn. Moedig en brutaal genoeg om te beslissen. Het windmolen-verhaal blijkt dat deze houding vruchten afwerpt: je kan als buitengebiedsburger je stem verheffen, en we horen wat je zegt, maar we stomen door voor het belang van de stad.โ€™

Halsema laat weten blij te zijn met de oplossing aan de buitenste rand: 

โ€˜Het gaat hier om een stuk vergeten Amsterdamse natuur. Waar beter vind je plek waar seksualiteit en erotiek kan worden verbonden aan natuur, cultuur en entertainment.โ€™

Van Zaanstad en Oostzaan kregen we nog geen reactie op het voornemen (toegegeven wij vroegen het pas vrijdagmiddag laat).

Maar de eerste tekenen van protest zijn vandaag al in het gebied te zien.