Een concreet plan voor de ‘mobiliteit’ op en rond de Zaanse Schans (grote drukte, overlast van voetgangers op de fietspaden) laat nog even op zich wachten. Zaanstad gaat wel enkele korte-termijn-maatregelen nemen om de overlast te beteugelen.

Wethouder Gerard Slegers (CDA, verkeer) laat via zijn woordvoerder weten dat er voor Hemelvaart (18 mei) nieuwe en duidelijke markeringen (fietsymbolen en voetgangersymbolen) worden aangebracht. Ook komt er extra bebording op het fietspad en het voetpad “zodat duidelijker is voor bezoekers dat ze op het voetpad moet blijven lopen en dat het fietspad alleen voor fietsers is.”

Ook de routes naar de Zaanse Schans worden aangepakt:

Er komen boodschappen op prullenbakken (prullenbakken-wrappen) op de loop- en fietsroutes vanaf het station Zaandijk/Zaanse Schans en de bushalte tot aan de Zaanse Schans met allerlei ‘gedragsregels’, in het Nederlands en het Engels. Zodat voetgangers en fietsers beide op het ‘juiste’ pad blijven, respectievelijk het voetgangerspad en het fietspad.

Met name als je aankomt op de Schans komen er dan boodschappen en ook borden met regels zoals bijvoorbeeld: ‘We lopen op de voetpaden’ en ‘We kijken links en rechts’.

Gedragsinterventies

Ook start er rond Hemelvaart een online campagne waarin de gedragsregels voor voetgangers op de Zaanse Schans goed worden toegelicht. Zaanstad gaat “monitoren en evalueren of deze gedragsinterventies en markeringen / borden / prullenbakinfo werken.”

Op vragen van De Orkaan of er ook handhaving op de Zaanse Schans is geweest laat Slegers weten dat dat niet het geval was tijdens het afgelopen weekend, maar “de drukte op de Zaanse Schans heeft onze aandacht en wij houden deze plek wel in de gaten.”

Het Mobiliteitsplan voor de Zaanse Schans is uitgesteld. Aanvankelijk zou dat al begin dit jaar langs de gemeenteraad gaan, de verwachting is nu dat het wel voor het zomerreces in de raad behandeld wordt. Daarin gaat het trouwens om veel meer dan alleen de fiets- en wandelroute.

Lees ook:

Foto boven (Sonja Puhl-Diehle): markering op fietspad (2021), onder: Prinses Beatrix hield zich op de Zaanse Schans keurig aan het voorschrift van de voetpad-markering (foto: Liesbeth Kralt).