Fietsen foetsie op Dam

Ze waren er snel bij. De mannen van de Zaanstad 490426. Zo snel zelfs dat we alleen hun vertrek konden vastleggen. Inladen en wegwezen.

De gemeente neemt het fietsvrij houden van de Dam serieus. Winkelende Zaankanters werden via flyers op de hoogte gebracht, er kwamen waarschuwingsborden en er werd een nieuwe fietsenstalling vlakbij de Dam geopend.

Maar gisteravond, vrijdag 24 februari, werd er serieus en snel geveegd. Wie z’n fiets naast Czaar Peter had geparkeerd maakte grote kans hem na café- of restaurantbezoek niet meer terug te vinden.

Twee maanden geleden maakten wij al een filmpje van een lege Dam op een zaterdagochtend. Of daar ook een fietsveegactie aan vooral was gegaan, weten we niet.

Het resultaat is natuurlijk wel een mooie schoongeveegde Dam.

Niet overal wordt overigens even voortvarend opgetreden. De fietswrakken bij het station Zaandam zijn al weken geleden gewaarschuwd dat ze weg moeten wezen. Maar ze willen maar niet luisteren.

De Orkaan zou De Orkaan niet zijn als we ook begrip hebben voor de onfortuinlijke Zaankanters die plots hun op de Dam gestalde fiets niet meer terugvinden. Ophalen bij het fietsdepot (eerst € 20 pinnen) kan dagelijks behalve woensdag en zondag (zaterdag alleen tussen 15:30 en 18:30).

 

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Astrid

  Op jullie lijstje met ophaaldagen en -tijden staat óók nog een zaterdag-optie.
  Waarom staat er dan in het artikel dat het maandag pas kan?

 • Wim

  Lekker bezig, ZNSTD. Eerst pesten we alle auto’s uit het centrum weg en nu gaan we alle fietsen wegtreiteren. Bijzonder toch, dat het centrum niet meer aantrekkelijk is. Gewoon zo door gaan ZNSTD, de leegstand van winkelpanden wordt steeds groter.

  • Dwarsligger

   Beste Wim, niet zo naïef. Als jij in een café onwel wordt, kan de ambulance jou niet ophalen omdat al die fietsen in de weg staan! Of als bij brand een café ontruimd moet worden, kan niemand de straat op. Uitspraken en domme denkbeelden als die van jou moeten weggepest worden!

 • Joop Tralala

  Beste Wim, moet zeggen dat een schone Dam er mooier en aantrekkelijker uitziet dan met al die barrels die links en rechts “geparkeerd” worden. Maar ik begrijp wel dat het voor de feestvierders een enorm probleem is om naar de gratis fietsenstalling te lopen (resp. zwalken of kruipen)of in een fietsenrek te plaatsen. Hulde ZNSTD ga zo door en het wordt weer plezierig om over de Dam te lopen en op een terras te zitten.

 • Karin

  Nu nog de fietsers en brommers aanpakken die de Dam gebruiken als fiets- en racepad. Onlangs is er nog een kind aangereden.

 • Marlene Blonk

  Je eigen fiets ophalen kost € 20,00 en denk niet dat je kapotgemaakte slot vergoed krijgt. Oude barrels laten ze liggen. Dat kost geld want die worden toch niet opgehaald. Dat geldt trouwens voor een derde van alle door handhaving gejatte fietsen.

 • Een JordaanseKalver is AmsterZaans

  parkeer beleid auto en fiets moet beter. Helemaal mee eens.
  Maak meer punten waar je dichterbij bestemming (winkel,cafe,restaurant) parkeren kan.
  Als ik naar de bakker moet wil ik niet 500 meter verder op parkeren Om diezelfde afstand te moeten lopen. Dan ga ik wel naar een andere buurt of gemeente zoals in Amsterdam Noord waar je bijna overal parkeren kan.

  Zaanstad denk aub even beter na autos weg fietsen weg kom met concrete oplossingen.

  Als jullie mensen weg blijven jagen zijn we over 5 jaar weer terug bij af. Maak alles beter bereikbaar voor auto fiets en voetgangers. zo ging het eerder mis het ging slecht met de economie en toen ging de gemeente Zaanstad er nog een schapje bovenop doen om het Centrum onbereikbaar te maken..jaren lang klagende Zaankanters..

  ps zorg een x voor die benodigde metro aansluiting ! Dat kan via Amsterdam Noord en ook via Amsterdam Sloterdijk ook moogeklijk via 1 buis van de oude Coentunnel ! Win Win ..

 • Ineke munro

  Scooters mogen dan zeker wel blijven staan…of is dat te zwaar tillen voor de mannen… (zaterdag 2 fietsen geruimd. ..maar tot 3 keer rondje met auto van de mannen, scooter laten staan)

 • L.schut

  Ik ga zaterdag op de fiets naar de pathe om 20 uur zet mijn fiets 50 cm naast de witte streep van het parkeervak (deze was vol )komt uit de film weg fiets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *