Gisteren waagden Sjors Brand en Tom de Vos, beiden 27 jaar oud, zich aan de ultieme uitdaging. Ze fietsten tussen zonsopkomst en zonsondergang dwars door alle 12 provincies van Nederland, een afstand van maar liefst 400 kilometer.

De Zaanse Vrienden hebben uiteindelijk 5000 euro opgehaald met fietsen, sponsoren brengen het totaalbedrag naar verwachting op 6000 euro. Hun doel was om geld in te zamelen voor stichting MIND en ze riepen iedereen op om mee te fietsen of hen te steunen.

De tocht verliep met ups en downs. Op zondag verrekte Tom zijn spier. Tegen beter weten in besloot hij gisteren toch op de fiets te stappen. Na 130 kilometer kon hij niet meer verder en moest hij afstappen. Vanaf dat moment hielp hij vanaf de kant in de auto, met navigeren en eten regelen. Hij slaagde erin om ondanks de pijn nog één keer alles te geven tijdens de laatste kilometers.

“Ik kon gewoon niet opgeven. Ik moest Sjors steunen en hem door de laatste 50 kilometer slepen, ook al kon ik mijn been nauwelijks bewegen.”

Uiteindelijk hebben ze de tocht samen uitgereden. Niet alleen familieleden en kennissen hebben delen van de route meegefietst, maar ook onbekenden die er via De Orkaan van hoorden, sloten zich aan om mee te trappen.

Missie geslaagd

De motivatie achter dit initiatief is persoonlijk. Tom deelde zijn eigen ervaring met depressieve gevoelens en benadrukte het belang van het zoeken naar hulp. Het fietsen heeft hem geholpen en nu wil hij anderen inspireren. Volgens hem is het aantal mensen dat hij heeft geïnspireerd niet te tellen, maar het openen van het gesprek over mentale gezondheid was zijn voornaamste doel.

Gisteren zaten Tom en Sjors samen in de auto en ze spraken uit dat ze absoluut van plan zijn om dit volgend jaar weer te doen. Ze willen onderzoeken of ze weer iets kunnen opzetten ten behoeve van een goed doel.

“We hebben nu de eerste kiezelsteen in de rivier gelegd en een klein dammetje gemaakt. Wanneer we een jaar later terugkomen, zal die dam groter zijn geworden. Het idee om te zien hoe groot het kan worden, lijkt ons heel vet.”

Hoewel ze de fietstocht al hebben voltooid, blijft het mogelijk om hun initiatief voor Stichting MIND te ondersteunen.

Door: Nick Boeske. Foto: Tom de Vos. Informatie: interview met Tom de Vos.