Filmhuis in gekraakt Sportfondsenbad

De tijdelijke bewoners van het Sportfondsenbad aan de Mauvestraat in Zaandam toveren vanavond hun gekraakte zwembad om tot een filmhuis.

Om 19:30 vertonen zij (gratis!) de Turkse film “Audience Emancipated: The Struggle for the Emek Movie Theater“.

De film heeft een actuele betekenis voor Zaanstad het gaat over het publiek van een filmhuis die de bioscoop bedreigd ziet worden door een nieuw winkelcentrum. Op de Facebook van het evenement voegen de krakers daar olijk aan toe: “of een cultuurcluster?!!”

De makers van de film (uit 2016) zijn ook aanwezig en zullen achteraf met het publiek in discussie gaan. Hier alvast een voorproefje van de film.

(foto boven is van de bewoners)

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Het initiatief voor – en de organisatie van deze vertoning is volledig te danken aan “iemand met connecties met de krakers van het Sportfondsenbad”.
  Het delen van dit evenement via de Kultuurklutser FB pagina (https://www.facebook.com/kultuurklutser/) en de toevoeging “of een cultuurcluster?!!” is echter mijn “schuld”.
  Gezien de actualiteit van de eigenlijk gedwongen verhuizing van ons eigen filmtheater De Fabriek naar het (niet) te bouwen cultuurcluster, leek juist De Fabriek mij de bij uitstek geschikte lokatie voor de vertoning en het debat. Helaas heeft De Fabriek niet gereageerd op mijn uitnodiging.
  Ik ben dan ook heel dankbaar voor deze geweldige gelegenheid om kennis te maken met mijn nieuwe gastvrije buren op deze unieke lokatie.
  Komt allen!

 • frieda

  Leuk, wat een aparte lokatie,
  Zijn er wel stoelen enne dikke jas aanhouden!

  • Ik ben even gaan kijken of ik kon helpen met opbouwen:
   Met de kou zal het wel meevallen, want de vertoning vindt plaats in de “huiskamer”.
   Stoelen zijn onderweg. Ik hoop dat het er (niet ;-)) genoeg zullen zijn…

 • Krakers met zwembandjes

  We hebben voor ongeveer 25 stoelen en een aantal banken, popcorn en een kacheltje, dus wij denken dat het goed komt.

 • Jan

  Geweldige actie. Hopelijk is dit een aanvulling op De Fabriek, die natuurlijk gewoon op hun prachtige locatie blijft. Gebruik dat cultuurcluster maar voor artiesten als Frans Bauer en Jan Smit. Een alternatieve locatie erbij, waar artfilms, maar ook experimentele projecten tot hun recht kunnen komen. Dat is waar behoefte aan is in Zaanstad!

  Ik wens jullie heel veel succes en ik hoop jullie snel te kunnen bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *