Een wandeling door de Jagersplas leverde een wonderlijke waarneming op deze morgen. Ik noem hier even niet een hoempende Roerdomp, zingende Blauwborsten en sporen van een Vos. Boring!

Door David Sluis

Zonder alle gekheid, nu ben ik wel wat gewend op natuurgebied, maar dit? Midden in het bosgebied van de Jagersplas was vanmorgen een vleermuis uitgebreid aan het foerageren. Niet even vluchtig, maar gewoon 20 minuten lang, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik heb slecht één keer eerder een vleermuis overdag zien vliegen, maar ik kon hier bij gaan zitten picknicken. Boven een waterpartij, langs bomen was hij of zij op zijn gemakje aan het jagen en zelfs zag ik hem een insect van het water harken. Ik zat zo vol met adrenaline dat ik mijn camera amper kon richten.

 

Voorbijgangers die ik er erop wees, hadden het niet eens opgemerkt als ik er niet over begon. Het zag er zo idioot normaal uit. Ik denk dat ik niemand verras als ik zeg dat vleermuizen nachtdieren zijn, en op klaarlichte dag deze gedragingen bezigen kan hem/haar duur komen te staan. Hij is namelijk geen match voor een roofvogel.

Vleermuizen zijn zoogdieren, en bezitten een vacht en melkklieren. Ze worden ook wel ‘Handvleugeligen‘ genoemd omdat hun vingers de eigenlijke vleugel vormt, met een dunne vlieghuid verbonden.

Ik had natuurlijk geen batdetector op zak. Dit is een instrument om de ultrasone geluiden die vleermuizen produceren om insecten te lokaliseren, hoorbaar te maken voor het menselijk gehoor. Mij afvragende waarom de vleermuis vloog, laat zich moeilijk raden, maar zal de knotploeg die 200 meter verderop heftig aan het zagen was er iets mee van doen hebben? Sommige vleermuizen slapen en/of overwinteren in bomen, ook in uitgestoelde knotwilgen. Of heeft de recente bomenkap in het Kalf, waar ik ook het mijne over heb gezegd in het kader van vleermuis-ecologie er iets mee te maken hebben? Een verstoord microklimaat in een spouwmuur, doordat de schaduwwerking van een boom wegvalt, kan opbreken. We weten het niet, maar ik ben er nog niet klaar mee. Ik twijfel nu over de specifieke soort, ook omdat de foto’s niet heel scherp zijn, maar het kunnen er maximaal 4 zijn.

Ik ga zeker nog terug, met batdetector. Een gekke gewaarwording was het zeker, maar vooral, heel bijzonder!!

Groentjes!